Μία ιατρική παρέμβαση που στοχεύει στο να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση μέχρι και 20 χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται στη Βρετανία. Πρόκειται για την αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού που χρησιμοποιείται για την διατήρηση γονιμότητας σε νέες γυναίκες, οι οποίες πρόκειται να κάνουν θεραπεία για καρκίνο και η οποία άρχισε να εφαρμόζεται και σε υγιείς γυναίκες με σκοπό να καθυστερήσει η εμμηνόπαυση.

Η τεχνική αυτή μπορεί να είναι επωφελής για χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες και οστεοπόρωση που οφείλονται στην εμμηνόπαυση.

Εκατομμύρια γυναίκες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καθυστέρηση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, άγχος, κατάθλιψη, εφιδρώσεις και έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ.

Η τεχνική αυτή μπορεί να καταργήσει και την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης στην οποία οι γυναίκες υποβάλλονται σήμερα όταν φθάσουν στην εμμηνόπαυση, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού όταν χρησιμοποιηθεί πάνω από 5 χρόνια.

Μέχρι στιγμής εννέα γυναίκες υποβλήθηκαν στην επέμβαση κατά την οποία ένα τμήμα του ωοθηκικού ιστού αφαιρείται και στη συνέχεια καταψύχεται με σκοπό να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση όταν οι γυναίκες αυτές θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Η όλη διαδικασία γίνεται λαπαροσκοπικά.

Όταν οι γυναίκες μπουν στην εμμηνόπαυση, μερικές δεκαετίες αργότερα, ο κατεψυγμένος ιστός μπορεί να αποψυχθεί και να τοποθετηθεί πάλι στο σώμα. Το μόσχευμα αρχίζει να λειτουργεί και παράγει τις ορμόνες και μπορεί να αποκαταστήσει το φυσιολογικό κύκλο και να σταματήσει την εμμηνόπαυση.

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται ήδη για να διατηρηθεί η γονιμότητα σε κορίτσια και γυναίκες που θα υποβληθούν σε θεραπεία για καρκίνο.

Το κατά πόσον η νέα αυτή ιατρική παρέμβαση θα καθυστερήσει την εμμηνόπαυση εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας όταν ο ωοθηκικός ιστός αφαιρείται και από το πότε θα επανατοποθετηθεί. Εάν η γυναίκα είναι 25 ετών κατά την επέμβαση, το μόσχευμα μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση και κατά 20 χρόνια γιατί είναι πλούσιο σε ωοθυλάκια. Ενώ το μόσχευμα που λαμβάνεται από μία γυναίκα 40 ετών, μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση μόνο για 5 χρόνια.

Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και στις θεραπείες γονιμότητας εάν γυναίκες στην ηλικία των 20 κατέψυχαν ένα κομμάτι της ωοθήκης τους. Αυτό θα τους έδινε πρόσβαση σε χιλιάδες ωαρίων εάν αργότερα στη ζωή τους αποφάσιζαν να αποκτήσουν παιδιά.

Ο καθηγητής Ρίτσαντ Άντερσον από το MRC του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που εφαρμόζει εδώ και 25 χρόνια τη μέθοδο κατάψυξης του ωοθηκικού ιστού για νέα κορίτσια και γυναίκες ώστε να διατηρηθεί η γονιμότητά τους, είπε «Είναι γνωστό ότι τα μοσχεύματα ωοθηκικού ιστού μπορούν να αποκαταστήσουν τα επίπεδο των ορμονών, αλλά χρειάζεται ακόμα έρευνα για το κατά πόσο αυτό αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Ιάκωβο Σούση  Μαιευτήρα Γυναικολόγο και Ιατρό Αναπαραγωγής που μίλησε στο ygeiamou.gr «Προς το παρόν φαντάζει δύσκολο νεαρές υγιείς γυναίκες να πάρουν την απόφαση να υποβληθούν σε λαπαροσκόπηση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού. Επίσης, περαιτέρω μελέτη χρειάζεται για το κατά πόσον η παράταση του κύκλου για πολλά χρόνια θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου».