Έχει παρατηρηθεί ότι οι καπνιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελκώδη κολίτιδα, μια μορφή Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου, γι ‘ αυτό και οι καπνιστές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν τον κάπνισμα προκειμένου να ελέγξουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Οι ερευνητές ωστόσο δεν βρήκαν κάποια ευεργετική επίδραση του καπνίσματος στην αποτροπή των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Στα πλαίσια της έρευνας εξετάστηκαν 6.754 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Οι καπνιστές και οι μη-καπνιστές είχαν παρόμοια αποτελέσματα αναφορικά με τα ξεσπάσματα της νόσου, τα φάρμακα που χρησιμοποίησαν, τις εισαγωγές τους στο νοσοκομείο και τα χειρουργεία στο έντερο. Επίσης η διακοπή του καπνίσματος δεν επιδείνωσε την πορεία της νόσου στους ασθενείς.

«Δεν βρήκαμε καμία θετική επίδραση του καπνίσματος στην ελκώδη κολίτιδα. Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα βοηθήσει τους ανθρώπους με ελκώδη κολίτιδα να αποφεύγουν το κάπνισμα και συνεπώς να βελτιώσουν και τους υπόλοιπους τομείς της υγείας τους», δήλωσε ο Δρ. Jonathan Blackwell καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St George του Λονδίνου.