Μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων γλυκόζης σε τέσσερις εβδομάδες παρουσίασαν ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ενέσιμη ορμονική θεραπεία. Σε αυτά τα ευρήματα κατέληξε μικρή επιστημονική μελέτη του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care και παρουσιάστηκε στην 79η Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο 4,4 κιλά ενώ η θεραπεία οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της γλυκόζης αίματος με κάποιους εξ αυτών να φτάνουν κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν χορηγώντας σε ασθενείς ένα συνδυασμό ορμονών, που ονόμασαν GOP, θα επιτύγχαναν απώλεια βάρους και ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

Το ορμονικό κοκτέιλ GOP περιείχε GLP-1 (παρόμοιο με το γλουκαγόνο πεπτίδιο-1, glucagon- like peptide-1), οξυντομοντουλίνη και πεπτίδιο και μιμείται τα αντίστοιχο ορμονικό προφίλ που παρατηρείται σε ασθενείς μετά από βαριατρική επέμβαση (χειρουργείο παχυσαρκίας) και συγκεκριμένα μετά από γαστρικό by pass.

Στους 15 ασθενείς χορηγήθηκε η θεραπεία GOP για τέσσερις εβδομάδες χρησιμοποιώντας μία αντλία η οποία χορηγούσε το ορμονικό μείγμα υποδόρια για 12 ώρες τη μέρα ξεκινώντας μία ώρα πριν το πρωινό και αποσυνδέοντάς το μετά το τελευταίο γεύμα της μέρας. Οι ασθενείς έλαβαν επίσης συμβουλές για υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους από ένα διαιτολόγο.

«Η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις. Υπάρχει αληθινή ανάγκη να βρεθούν νέα φάρμακα έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις ζωές πολλών ασθενών. Παρότι αυτή είναι μία μικρή μελέτη η θεραπεία με τον συνδυασμό ορμονών είναι αρκετά υποσχόμενη και έχει δείξει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των ασθενών σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Συγκριτικά με άλλες μεθόδους η θεραπεία είναι μη επεμβατική και μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης φέρνοντάς την κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Patricia Tan.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ατόμων με παχυσαρκία και προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη. Οι 15 ασθενείς, τυχαία επιλεγμένοι έλαβαν την ορμονοθεραπεία ενώ 11 ασθενείς έλαβαν μείγμα με αλατόνερο ως placebo για τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον άλλοι 21 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση  ενώ 22 ακολούθησαν υποθερμιδική διατροφή για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της ορμονοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι 15 ασθενείς που έλαβαν το μείγμα ορμονών GOP έχασαν 4,4 κιλά, ενώ η θεραπεία δεν είχε παρενέργειες. Από την άλλη οι συμμετέχοντες που έλαβαν το placebo παρατήρησαν μείωση 2,5 κιλών στο βάρος τους.

Σημαντικότερη απώλεια βάρους παρατηρήθηκε στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση (10,3 κιλά) ενώ 8,3 κιλά έχασαν οι ασθενείς που ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

«Μπορεί η απώλεια βάρους να ήταν μικρότερη, ωστόσο η θεραπεία GOP είναι προτιμότερη καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες συγκριτικά με το χειρουργείο βαριατρικής. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι πιθανό να αντληθούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του γαστρικού bypass χωρίς τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης. Αν είναι επιτυχείς περισσότερες μελλοντικές δοκιμές τότε στο μέλλον ίσως να μπορούμε να δώσουμε αυτού του τύπου τη θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς», σχολίασε η Patricia Tan.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε επίσης ότι το ορμονικό κοκτέιλ GOP κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πλησιάζοντας τα φυσιολογικά επίπεδα με μικρές παραλλαγές. Οι ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργείο βαριατρικής είχαν επίσης βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματός τους αλλά τα επίπεδά της ήταν πιο μεταβλητά αφήνοντάς τους ευάλωτους σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.

Η ερευνητική ομάδα στοχεύει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να αξιολογήσει την επίδραση του ορμονικού μείγματος GOP σε περισσότερους ασθενείς για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.