Πολύ χαμηλότερη αντίληψη των ημερήσιων θερμιδικών τους αναγκών έχουν οι άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Αυτό κατέδειξε νέα Αμερικανική έρευνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη δημοσίευση στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics να σημειώνουν ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 6.267 ενηλίκων που ερωτήθηκαν για την υγεία και τις διατροφικές τους συνήθειες τις περιόδους 2007-2008 και 2009-2010.

Γενικά, το 37% των ανδρών και το 17% των γυναικών δεν κατάφερε να απαντήσει σωστά τις ερωτήσεις για το πόσες θερμίδες χρειάζονται καθημερινά για να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος βασιζόμενοι στην ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους.

«Οι απαντήσεις ήταν πολλαπλής επιλογής έτσι είναι πιθανό ορισμένοι συμμετέχοντες απλά να μάντεψαν τη σωστή απάντηση», δήλωσε η Δρ. Robin McKinnon, επικεφαλής της έρευνας. «Η ανάλυσή μας πιθανά υπερεκτιμά αντί να υποτιμά το πόσοι άνθρωποι απάντησαν σωστά».

Το χάσμα μεταξύ των φύλων για τη γνώση των θερμίδων συνεχίζει να υφίσταται και ανάμεσα σε διαφορετικές ηλικίες, εισοδήματα και μορφωτικά επίπεδα.

Περίπου το 30% των ανδρών δεν γνώριζε το σωστό εύρος θερμίδων για το βάρος και την ηλικία του, σε αντίθεση με το 10% των γυναικών.

Το 56% των ανδρών, απόφοιτων λυκείου είχαν λάθος απαντήσεις σε σύγκριση με το 37% των γυναικών αντίστοιχου μορφωτικού επιπέδου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους πτυχιούχους πανεπιστημίου ήταν 24% και 6% σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Η αναλογία ήταν παρόμοια και όταν συγκρίθηκαν άνδρες και γυναίκες με ετήσια εισοδήματα κάτω των 20.000 δολαρίων έναντι άνω των 100.000 δολαρίων.

Η μελέτη δεν μπορεί να δείξει αν η γνώση των ημερήσιων ορίων θερμιδικής πρόσληψης επηρεάζει το πόσο πραγματικά τρώνε οι άνθρωποι ή αν είναι υπέρβαροι.

«Το κύριο μήνυμα της έρευνας είναι πως το να γνωρίζει κάποιος πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα του είναι εξαιρετικά βοηθητικό για τον έλεγχο του βάρους και ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να είναι πιο προσεκτικοί ως προς αυτό καθώς φαίνεται να υπολείπονται συγκριτικά με τις γυναίκες σε αυτές τις γνώσεις», δήλωσε η Susan Roberts, ερευνήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης.

«Οι θερμίδες δεν είναι το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να σκέφτονται οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν αποφάσεις για το τι να τρώνε. Χρειάζονται επίσης ισορροπημένη διατροφή», κατέληξε η Δρ. McKinnon.