Οι μυικοί σπασμοί στην πυελική χώρα από τους οποίους υποφέρουν οι ασθενείς με ενδομητρίωση, μπορεί να θεραπευθούν με τη χρήση botox και να βελτιωθεί έτσι η ποιότητα της ζωής των ασθενών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρής έρευνας που δημοσιεύθηκαν στo Regional Anesthesia & Pain Medicine.
«Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botox) είναι εκπληκτικά αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται οι ασθενείς τόσα παυσίπονα», είπε η νευρολόγος Πάμελα Στράτον, επικεφαλής της έρευνας. «Πολλές γυναίκες είχαν αναφέρει ότι ο πόνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής τους και αυτή η θεραπεία μπορεί να τους δώσει πίσω τη ζωή τους».
Υπολογίζεται ότι 176 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από ενδομητρίωση, ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα και να προκαλέσει χρόνιο πόνο. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν χορήγηση ορμονών και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης. Παρά τις θεραπείες, σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος, που σχετίζεται με σπασμούς του πυελικού εδάφους είναι ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται σε γυναίκες με ενδομητρίωση, ακόμα και μετά την επέμβαση και τη χορήγηση ορμονικής θεραπείας.
Οι ερευνητές χορήγησαν διακολπικά στις γυναίκες που πάσχουν από χρόνιο πυελικό πόνο της ενδομητρίωσης μια ένεση της τοξίνης botulinum (onabotulinumtoxinA), ενώ υπήρχε και μία ομάδα γυναικών που λάμβανε εικονικό φάρμακο (placebo).
Δέκα από τις 13 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη επέλεξαν να κάνουν την παραπάνω ένεση η οποία εγχύθηκε διακολπικά στους πυελικούς μύες σε δόσεις 100 μονάδων (25 μονάδες / κ.εκ.).
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις ασθενείς για τέσσερις μήνες μετά την ένεση και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της έγχυσης μετρώντας τις αλλαγές που υπήρχαν στους σπασμούς, τον πόνο και την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.
Στην αρχή της μελέτης (πριν από την ένεση), οκτώ από τις 10 γυναίκες που έκαναν ένεση είχαν σπασμούς στους πυελικούς μυς τους, καθώς και έντονο πόνο.
Ένα μήνα μετά την ένεση , τα ποσοστά σπασμών μειώθηκαν σημαντικά ή σταμάτησαν να υφίστανται σε όλες τις ασθενείς. Οι περισσότερες ασθενείς (8 από τις 10) ανέφεραν μόνο ήπιο πόνο ή καθόλου πόνο, ενώ οι μισές δεν χρειάζονταν πια παυσίπονα. Δύο μήνες μετά την ένεση, ο πόνος μειώθηκε σε όλες τις ασθενείς.
Η ευεργετική δράση της έγχυσης σταμάτησε σε τρεις γυναίκες 6-11 μήνες μετά την ένεση. Οι τρεις ζήτησαν από τους ερευνητές να τους κάνουν και νέα ένεση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και παροδικές.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ένεση μείωσε για τουλάχιστον 6 μήνες τον πόνο, τους σπασμούς και την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα για έως και 11 μήνες.
Η αλλαντική τοξίνη (botox) μπλοκάρει τα νευρικά σήματα που θα προκαλούσαν σύσπαση των μυών.
«Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν botox για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, αλλά ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους, διαφορετικές μάρκες της τοξίνης και διαφορετικές δόσεις. Αυτή η έρευνα θα βοηθήσει να υπάρξουν πρωτόκολλα για την θεραπεία του πυελικού πόνου», είπαν οι ερευνητές.
Μεγαλύτερες κλινικές έρευνες πρέπει να γίνουν για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, αλλά και να διερευνθούν οι γνώσεις για τους μηχανισμούς του χρόνιου πυελικού πόνου και πως βοηθά το botox στην αντιμετώπισή του.