Συγκεκριμένα βακτήρια του εντερικού μικροβιώματος φαίνεται ότι εμπλέκονται στην απορρόφηση του λίπους των τροφών και στην πρόκληση παχυσαρκίας σε πειραματόζωα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα που δημοσιεύθηκε στο Science.

Τα ποντίκια που αναπόφευκτα γίνονται παχύσαρκα έχουν ένα ευπαθές ανοσοποιητικό σύστημα και λιγότερα Κλωστηρίδια (Clostridia) στο εντερικό τους μικροβίωμα σε σύγκριση με τα υγιή ποντίκια αποκαλύπτει η νέα έρευνα. Η δε προσθήκη αυτών των βακτηρίων στο μικροβίωμα των ευπαθών ποντικιών τελικά οδηγούσε σε πρόληψη της παχυσαρκίας.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα υγιή ποντίκια έχουν άφθονο πληθυσμό Clostridia – μια ευρύτερη κατηγορία 20-30 βακτηρίων-, αλλά εκείνα με βεβαρημένο ανοσοποιητικό σύστημα χάνουν αυτά τα μικρόβια από το έντερό τους καθώς μεγαλώνουν, ενώ ακόμη και αν ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή, αναπόφευκτα γίνονται παχύσαρκα. Τροφοδοτώντας ωστόσο τα πειραματόζωα με Clostridia αυτά παρέμεναν αδύνατα όπως έδειξε η μελέτη.

Η Δρ. June Round αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ο επίκουρος καθηγητής Δρ. W. Zac Stephens και η Δρ. Charisse Petersen, μεταπτυχιακή φοιτήτρια εκείνη την εποχή, ήταν οι επικεφαλής ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια Clostridia παρεμποδίζουν την πρόσληψη βάρους μπλοκάροντας την ικανότητα του εντέρου να απορροφά το λίπος. Τα ποντίκια  που υποβλήθηκαν σε πειραματική θεραπεία έτσι ώστε τα Clostridia να είναι τα μόνα βακτήρια που ζούσαν στο έντερο τους ήταν πιο αδύνατα και με λιγότερο λίπος από τα ποντίκια που είχαν «άδειο» μικροβίωμα. Επίσης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενός γονιδίου, του CD36, που ρυθμίζει την πρόσληψη λιπαρών οξέων από το σώμα.

Η  μελέτη διαπίστωσε ότι ένα ή περισσότερα μόρια που παράγονται από το Clostridia παρεμποδίζουν την εντερική απορρόφηση λίπους. Το επόμενο βήμα είναι να απομονωθούν αυτά τα μόρια και να χαρακτηριστεί ο τρόπος δράσης τους προκειμένου να οδηγήσουν σε εστιασμένες θεραπείες για την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές νόσους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι δεν έχουν Clostridia στο μικροβίωμά τους, κατ’ αντιστοιχία των ποντικιών που τους έλειπε αυτή η κατηγορία βακτηρίων. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι ή έχουν διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν ανεπαρκή ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι κατανοώντας αυτούς τους συσχετισμούς θα έχουν περαιτέρω γνώση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

«Ανακαλύψαμε μια σχετικά ανεξερεύνητη πτυχή του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας» δήλωσε ο Δρ. Round και συμπληρώνει: «Αυτή η έρευνα θα ανοίξει νέους ορίζοντες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ρυθμίζει το μικροβίωμα και τις μεταβολικές ασθένειες».