Η ωκυτοκίνη, ευρέως γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης», διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της κοινωνικής και μητρικής συμπεριφοράς. Πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE έστρεψε την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας στο σύστημα έκκρισης ωκυτοκίνης του εγκεφάλου, ως κλειδί για νέες θεραπείες για διάφορες ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος, οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και η επιλόχειος κατάθλιψη.

Στη νέα αυτή μελέτη υποστηρίζεται ότι υπάρχει μια ομάδα κυττάρων που ενεργοποιεί η ωκυτοκίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου των θηλυκών ποντικιών, τα οποία, όμως, δεν υπάρχουν στην αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου των αρσενικών ποντικιών.

«Πολλές ερευνητές έχουν προσπαθήσει να διερευνήσουν τις διαφορές στο σύστημα ωκυτοκίνης μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, κανείς, όμως, δεν είχε να καταφέρει να βρει αποδεικτικά στοιχεία μέχρι τώρα. Η δική μας ανακάλυψη αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη στον τομέα αυτό», αναφέρει ο Ryoichi Teruyama, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα και επικεφαλής της μελέτης.

Οι κυτταρικοί υποδοχείς της ωκυτοκίνης βρίσκονται στην περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση της μητρικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, η έκφραση των υποδοχέων ωκυτοκίνης σε αυτά τα κύτταρα εντοπίζεται μόνο όταν συνδυάζεται με την παρουσία των οιστρογόνων. Αυτό, λοιπόν, επιβεβαιώνει αυτό που έχουν ήδη δείξει διάφορες μελέτες σε ανθρώπους: την ύπαρξη σύνδεσης ανάμεσα στη διαφοροποιημένη έκφραση των υποδοχέων ωκυτοκίνης και στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Η επιλόχειος κατάθλιψη συμβάλλει στην κακή υγεία της μητέρας, ενώ έχει και αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάφορων γνωστικών, συμπεριφορικών και ιατρικών προβλημάτων. Επομένως, η επιλόχειος κατάθλιψη θεωρείται σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας με εκτενείς παρενέργειες τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. Φτάνει να πούμε ότι το 10-20% των γυναικών που γίνονται μητέρες βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Αυτή η νέα ανακάλυψη, λοιπόν, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες και φάρμακα για την επιλόχειο κατάθλιψη, στοχεύοντας τους κυτταρικούς υποδοχείς της ωκυτοκίνης.