Όσο τα smartphone συνεχίζουν να αποτελούν… προέκταση του χεριού, η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων μειώνεται και ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αυξάνεται. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολιβάρ της Κολομβίας, και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Λατινικής Αμερικής του ACC.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι φοιτητές που χρησιμοποιούσαν για πέντε ή περισσότερες ώρες της μέρας το κινητό τους τηλέφωνο είχαν κατά 43% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας ενώ ήταν και πιο πιθανό να έχουν άλλες συνήθειες της καθημερινής ζωής που αύξαναν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Είναι σημαντικό ότι ο γενικός πληθυσμός γνωρίζει και προσέχει, ωστόσο αναμφίβολα η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων είναι ελκυστική μέσω των πολλαπλών της χρήσεων, της άνεσης, της πρόσβασης σε αμέτρητες υπηρεσίες και πληροφορίες αλλά και των πηγών διασκέδασης και ψυχαγωγίας που προσφέρει. Θα έπρεπε όμως να χρησιμοποιείται και για τη βελτίωση συνηθειών και υγιεινών συμπεριφορών», δήλωσε η Δρ. Mirary Mantilla-Morron, μία ειδικός στην καρδιακή, πνευμονική και αρτηριακή αποκατάσταση η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Ξοδεύοντας τόσο πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη εδραιώνει καθιστικές συμπεριφορές και μειώνει το χρόνο φυσικής δραστηριότητας, αυξάνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαφόρων τύπων καρκίνου και μυοσκελετικών προβλημάτων».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συμπεριφορές 1060 φοιτητών από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σιμόν Μπολιβάρ από τον Ιούνιο έως το Δεκέμβριο του 2018. Στη μελέτη συμμετείχαν 700 γυναίκες και 360 άνδρες με μέση ηλικία τα 19 και 20 έτη αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες άνδρες ήταν κατά 36,1% πιθανό να είναι υπέρβαροι και κατά 42,6% να είναι παχύσαρκοι. Οι γυναίκες ήταν 63,9% πιθανό να είναι υπέρβαρες και κατά 57,4% παχύσαρκες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αυξανόταν κατά 43% αν το smartphone χρησιμοποιείτο πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα, καθώς έτσι διπλασιάζονταν οι πιθανότητες να πίνουν αναψυκτικά και να τρώνε fast food, γλυκά και να έχουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Το 36% των συμμετεχόντων που ήταν υπέρβαροι και το 4,6% που ήταν παχύσαρκοι ξόδευαν περισσότερες από πέντε ώρες χρησιμοποιώντας τα έξυπνα κινητά τους.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας επιτρέπουν να υπογραμμίσουμε μία από τις κυριότερες αιτίες παχυσαρκίας, ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Δρ. Mantilla-Morron. «Παρατηρήσαμε επίσης ότι η ποσότητα του χρόνου που ένα άτομο χρησιμοποιεί την τεχνολογία – και ειδικά τα κινητά τηλέφωνα – σχετίζεται με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας.