Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και το Ινστιτούτο Sanford Burnham Prebys μελέτησαν βότανα που θεωρείται ότι ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης στοχεύοντας να μάθουν περισσότερα πράγματα για την εντερική υγεία και να αποκαλύψουν νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τις αυτοάνοσες νόσους και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary και το Alternative Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ορισμένα βότανα – ο κουρκουμάς, η πιπερόριζα, το ινδικό μακροπίπερο και το μαύρο πιπέρι- επηρεάζουν και τροποποιούν το εντερικό μικροβίωμα. Αυτά τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια για να βοηθήσουν την πέψη στο πλαίσιο της παραδοσιακής αγιουρβεδικής ιατρικής. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα βότανα τροποποιούν τα βακτήρια του εντέρου που θεωρούνται ρυθμιστές του μεταβολισμού.
«Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτά τα βότανα ενισχύουν την πέψη και αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, οι επιδράσεις τους στο εντερικό μικροβίωμα δεν είχαν μελετηθεί», δηλώνει ο Δρ. Scott Peterson, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Η μελέτη μας παρουσιάζει για πρώτη φορά ότι αυτά τα βότανα όντως επηρεάζουν το μικροβίωμα. Με βάση αυτά τα ευρήματα μπορούμε να ξεκινήσουμε την αποκωδικοποίηση του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα τροποποιεί την βιοχημεία του εντέρου και προστατεύει την υγεία».
Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 12 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών που ακολουθούσαν χορτοφαγική και vegan (αυστηρά χορτοφαγική) διατροφή. Τα βακτήρια των δειγμάτων καλλιεργήθηκαν εργαστηριακά και εμπλουτίστηκαν με την προσθήκη συμπληρωμάτων από τα τέσσερα υπό μελέτη βότανα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε γονιδιωματική ακολουθία για να εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο αυξήθηκαν τα είδη των βακτηρίων μετά την προσθήκη των βοτανικών συμπληρώματα.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όλα τα δείγματα στα οποία είχαν «χορηγηθεί» συμπληρώματα βοτάνων είχαν μοναδικά ποσοστά βακτηριακών οικογενειών συγκριτικά με τα δείγματα ελέγχου αποκαλύπτοντας ότι τα βότανα επηρέασαν το μικροβίωμα του εντέρου.
«Διερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά βότανα επηρεάζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το μικροβίωμα», δήλωσε ο Δρ. Peterson. «Είναι ξεκάθαρο από αυτή τη μελέτη ότι κάθε βότανο λειτουργεί διαφορετικά. Τώρα στόχος μας είναι να κάνουμε τους συσχετισμούς μεταξύ των προφίλ των βοτάνων και της υγείας του εντέρου».
Ακολούθως οι ερευνητές σχεδιάζουν να ελέγξουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων σε μία κλινική δοκιμή. Παράλληλα θα δουλέψουν εργαστηριακά για να εξετάσουν αναλυτικά τους μοριακούς παράγοντες των βοτάνων και να μελετήσουν πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και προωθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Οι ερευνητές προσδοκούν ότι περαιτέρω ανάλυση των ευεργετικών μορίων των βοτάνων στο μικροβίωμα είναι πιθανό να βοηθήσει όσους υποφέρουν από σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.