Είναι ευρύτερα γνωστό πως μία βαριά διάσειση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και να πυροδοτήσει επίσης επιπλέον προβλήματα όπως άγχος και κατάθλιψη. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Brain Injury διαπιστώνουν ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει και με ελαφρά διάσειση.
Οι ερευνητές συνέκριναν 20 ασθενείς νοσοκομείων οι οποίοι είχαν υποστεί ήπια διάσειση και 22 που είχαν υποστεί κάταγμα σε κάποιο άκρο αλλά δεν είχαν υποστεί διάσειση. Εντός 24 ωρών από το ατύχημά τους περισσότεροι από τους μισούς εκ των ασθενών με διάσειση είχαν μειωμένη αίσθηση της όσφρησης έναντι μόλις πέντε από τους ασθενείς με κάταγμα. Ένα χρόνο αργότερα, αν και η όσφρηση είχε επανέλθει, η πρώτη ομάδα των ασθενών είχε σημαντικά περισσότερο άγχος συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
«Αρκετοί άνθρωποι θα υποστούν μία ήπια διάσειση σε κάποια φάση της ζωής τους, έτσι είναι σημαντικό να αντιληφθούν ότι μπορεί να ζημιωθεί η όσφρησή τους ώστε να το αναφέρουν στον γιατρό τους», δήλωσε η Fanny Lecuyer Giguere, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναφέρουν οποιαδήποτε απώλεια όσφρησης γιατί δεν είναι κάτι που ρωτά συνήθως ο γιατρός».
«Ο εντοπισμός του προβλήματος είναι ένα πρώτο μικρό βήμα για την εξατομικευμένη θεραπεία. Οι γιατροί πρέπει επίσης να εκπαιδεύουν τους ασθενείς έτσι ώστε να ελέγχουν τα συμπτώματα τις βδομάδες μετά το ατύχημα. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν τους εαυτούς τους για συμπτώματα απώλειας όσφρησης και άγχους, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τους γιατρούς να ανταποκριθούν», πρόσθεσε η Δρ. Giguere
Για να ελέγξει την ικανότητα να ξεχωρίζουν τις μυρωδιές οι Δρ. Lecuyer Giguere επισκέφθηκε ασθενείς σε ένα νοσοκομείο της Ελβετίας όπου είχαν υποστεί ήπια διάσειση ασθενείς μετά από ατύχημα στο σκι. Είχαν όλοι εξεταστεί 24 ώρες μετά τον τραυματισμό τους όπως και εκείνοι με κατάγματα χωρίς διάσειση. Τους ζητήθηκε να εντοπίσουν τα αρώματα των τριαντάφυλλων, του σκόρδου, του γαρίφαλου και άλλων.
Ένα χρόνο αργότερα, στους ασθενείς εστάλησαν ερωτηματολόγια παρακολούθησης μαζί με ένα σετ ελέγχου της όσφρησης. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των δύο ομάδων των ασθενών την επόμενη μέρα του τραυματισμού τους και ένα χρόνο μετά, οι ερευνητές μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι οι περισσότεροι εξ όσων έχασαν την αίσθηση της όσφρησής τους την απέκτησαν ξανά εντός έξι μηνών από το ατύχημά τους.
Ωστόσο, αυτό που δεν μειώθηκε ήταν τα συμπτώματα άγχους, η δυσκολία χαλάρωσης και η ξαφνική αίσθηση πανικού. Σχεδόν το 65% των ασθενών που είχαν υποστεί διάσειση ανέφεραν παρόμοια συμπτώματα.
Οι μελλοντικές μελέτες θα έπρεπε να εξετάσουν ένα μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να εξετάσουν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του άγχους και της όσφρησης, κατέληξαν οι συγγραφείς.