Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Iowa διαπιστώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι που θεωρείται ότι έχουν φυσιολογικό βάρος ενδέχεται τελικά να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας σχετιζόμενων με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association’s JAMA Network Open μια υποκατηγορία ανθρώπων που με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος θεωρούνται φυσιολογικού βάρους μπορεί πραγματικά να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της περιφέρειας της μέσης τους.

O Wei Bao, καθηγητής επιδημιολογίας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της  Iowa και εκ των ερευνητών εξηγεί ότι οι τρέχουσες οδηγίες ζητούν από τους γιατρούς να εκτιμούν την παχυσαρκία βασιζόμενοι μόνο στον ΔΜΣ, γεγονός που μπορεί να αφήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου εξαιτίας άλλων παραγόντων κινδύνου όπως το ποσοστό λίπους στο σώμα τους, με την εντύπωση ότι δεν κινδυνεύουν.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να εξετάζουμε όχι μόνο το βάρος του σώματος αλλά και το σχήμα όταν εκτιμούμε τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του ασθενούς» εξηγεί ο καθηγητής Bao.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από την Women’s Health Initiative που παρακολούθησε στην υγεία περισσότερων από 156.000 γυναικών 50-79 ετών από το 1993 έως το 2017. Οι ερευνητές συσχέτισαν τα ποσοστά θνησιμότητας με τον ΔΜΣ των συμμετεχόντων καθώς και με τον βαθμό κεντρικού τύπου παχυσαρκίας – το ποσοστό περιττού λίπους στην περιοχή του κορμού που συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας και υπολογίζεται μετρώντας την περίμετρο της μέσης.

Οι γυναίκες που θεωρήθηκαν φυσιολογικού βάρους στην κλίμακα του ΔΜΣ αλλά είχαν μεγάλη περίμετρο μέσης βρέθηκαν να είναι 31% πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην περίοδο παρατήρησης των δύο δεκαετιών. Πρόκειται για ποσοστό κινδύνου συγκρίσιμο με την αύξηση κατά 30% του κινδύνου που διατρέχει ένα παχύσαρκο άτομο με κεντρικού τύπου παχυσαρκία – που θεωρείται ότι βρίσκεται στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα δύο κυριότερα αίτια θανάτου σε ανθρώπους με φυσιολογικό ΔΜΣ αλλά αυξημένη περίμετρο μέσης, ήταν η καρδιαγγειακή νόσος και ο σχετιζόμενος με την παχυσαρκία καρκίνος.

Αυτή η μελέτη είναι μέχρι τώρα η μεγαλύτερη που αφορά στον προσδιορισμό ατόμων φυσιολογικού βάρους με κεντρική παχυσαρκία ως υποομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο καθώς και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό μια παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 από ερευνητές της κλινικής Mayo που βασίστηκε σε πολύ μικρότερο δείγμα.

Ο καθηγητής Bao επισημαίνει ότι ο ΔΜΣ παρότι είναι πολύ εύκολο να υπολογιστεί, έχει περιορισμούς όσον αφορά τον καθορισμό των κινδύνων υγείας, κυρίως επειδή στον υπολογισμό του δεν προσμετράται το ποσοστό λίπους στο σώμα και η κατανομή του.

Δεν είναι ασυνήθιστο δε άτομα με υψηλό ΔΜΣ να χαίρουν εξαιρετικής υγείας επειδή ο κύριος όγκος του σώματός τους είναι μυικός ιστός π.χ. ποδοσφαιριστές. Την ίδια στιγμή όπως αποκαλύπτει και η εν λόγω έρευνα, οι άνθρωποι που είναι εντός του φυσιολογικού εύρους του ΔΜΣ μπορεί να έχουν υψηλό ποσοστό λίπους στο σώμα γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία τους.