Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα ανέλυσε για πρώτη φορά την επίπτωση που έχει το είδος του τοκετού στην ψυχολογική ανάπτυξη και τη νοημοσύνη των διδύμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Frontiers in Psychology, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καισαρική τομή είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου στις πολύδυμες κυήσεις.

«Τα δίδυμα είναι ευάλωτα από την στιγμή της κυοφορίας ενώ συχνά σημειώνονται επιπλοκές που συντελούν σε πρόωρο τοκετό και ανεπιθύμητα συμβάντα την ώρα της γέννας», εξηγεί ο Ernesto González Mesa, καθηγητής Γυναικολογίας στο ισπανικό πανεπιστήμιο.

Και προσθέτει ότι «επιβεβαιώσαμε ότι η καισαρική τομή είναι παράγοντας κινδύνου για την ομαλή ανάπτυξη των διδύμων παιδιών. Γι’ αυτό οι γυναικολόγοι προωθούν τον φυσιολογικό τοκετό και η επιλογή της καισαρικής τομής πρέπει να είναι λύση ανάγκης».

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του συνέκριναν συνολικά 160 δίδυμα που είχαν γεννηθεί στο Γυναικολογικό-Μαιευτικό Νοσοκομείο της Μάλαγα το 2005. Από τις συνολικά 7.000 ζώσες γεννήσεις το συγκεκριμένο έτος, σχεδόν 300 ήταν πολύδυμες και από το σύνολο όλων των διδύμων το 55% είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό (κολπικό) τοκετό και το 45% με καισαρική τομή.

Στο πρώτο σκέλος της μελέτης, ελέγχθηκε η νοημοσύνη, η νευροψυχολογική και η ψυχοπαιδαγωγική ανάπτυξη των παιδιών και σε δεύτερο στάδιο οι πληροφορίες αυτές συγκρίθηκαν με το είδος του τοκετού που είχαν γεννηθεί, αλλά και με παραμέτρους όπως η μητρική ηλικία, το σωματικό βάρος γέννησης κ.α.

«Όταν συνεκτιμήθηκαν όλα αυτά τα δεδομένα, διαπιστώσαμε ότι τα δίδυμα που είχαν γεννηθεί δια καισαρικής τομής είχαν χαμηλότερο διανοητικό επίπεδο και γνωστική ανάπτυξη», εξηγεί η María José González Valenzuela, καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας.