Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία διατηρούν με την πάροδο του χρόνου άνθρωποι που φορούν ακουστικό βαρηκοΐας για τα προβλήματα ακοής λόγω γήρανσης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ στο Λος Άντζελες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενθάρρυνση ανθρώπων να φορέσουν ένα αποτελεσματικό ακουστικό βαρηκοΐας ενδέχεται να βοηθήσει την προστασία του εγκεφάλου τους μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Στην έρευνα μελετήθηκαν 25.000 άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε ετήσια γνωστικά τεστ για περισσότερα από δύο χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι που φορούσαν ακουστικό βαρηκοΐας απέδιδαν καλύτερα σε εξετάσεις μνήμης και προσοχής συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν φορούσαν. Στον τομέα της προσοχής, οι άνθρωποι που φορούσαν ακουστικά έδειχναν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης στα καθημερινά ζητήματα, κάτι που δείχνει καλύτερη συγκέντρωση.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Anne Corbett, από το Πανεπιστήμιο του Exeter δήλωσε πως «προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια ακοής σχετίζεται με μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, της μνήμης και του αυξημένου κινδύνου άνοιας. Η δουλειά μας είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξετάζει την επίδραση των ακουστικών βαρηκοΐας και δείχνει ότι η χρήση τους θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο. Τώρα πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο και χρειαζόμαστε μία κλινική μελέτη που θα εξετάζει αυτά τα ευρήματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μείνουν υγιείς κατά τη γήρανσή τους».

Από την πλευρά του ο Clive Ballard, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter δήλωσε: «Γνωρίζουμε πως θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας κατά 33% αν αναλάβουμε δράση από τη μέση ηλικία. Αυτή η έρευνα είναι μέρος ενός γενικού κορμού εργασίας για την εξεύρεση των παραγόντων που βοηθούν έτσι ώστε να διατηρηθεί υγιής ο εγκέφαλός μας. Αυτό είναι ένα πρώιμο εύρημα και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Το κυριότερο μήνυμα είναι πως αν σας πουν ότι χρειάζεστε ακουστικό βαρηκοΐας, βρείτε κάποιο που θα σας βοηθήσει πραγματικά, γιατί πέρα από το ότι θα βελτιώσει την ακοή σας, θα μπορούσε να διατηρήσει και την οξύνοιά σας.