Η πρόσληψη λινελαϊκού οξέος (LA) είναι αντιστρόφως συσχετισμένη με τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care.

O Δρ. Geng Zong, από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 172.258 γυναίκες και 41.771 άνδρες βάσει ερευνών που είχαν διεξαχθεί από το 1980 έως το 2013 για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs) και του κινδύνου εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η διατροφική πρόσληψη ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων υπολογίζεται στο 4,4-6,8% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας και αποτελείται κυρίως από λινελαϊκό οξύ (τουλάχιστον 98%). Στα ζωικά μοντέλα που έγιναν ισοθερμιδικές αλλαγές, ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ήταν 14% χαμηλότερος όταν τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά αντικατέστησαν ίσες θερμίδες κορεσμένων λιπαρών, 17% χαμηλότερος όταν αντικαθιστούσαν τα τρανς λιπαρά και 9% χαμηλότερα όταν αντικαθιστούσαν τους υδατάνθρακες. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια αλλαγή στον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη όταν ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ή μονοακόρεστα λιπαρά αντικαταστάθηκαν με λινελαϊκό οξύ.

«Η μελέτη μας παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι η πρόσληψη λινελαϊκού οξέος είναι αντιστρόφως σχετιζόμενη με τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ειδικά όταν αναπληρώνονται τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα τρανς λιπαρά ή οι υδατάνθρακες», γράφουν οι συγγραφείς.