Οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης και καρκίνου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο 5ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Όσλο.

Η μελέτη, διάρκειας 65 ετών, συμπεριέλαβε 6.883 Νορβηγούς πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση (που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1930–1979) και είχαν καταχωριστεί στα Μητρώα Ασθενών με Καρκίνο και Πολλαπλή Σκλήρυνση της Νορβηγίας. Επίσης, συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 8.918 αδέρφια ασθενών με ΠΣ και 37.919 άτομα χωρίς ΠΣ.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ΠΣ διατρέχουν συνολικά υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για κακοήθειες στους πνεύμονες, το ουροποιητικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τύπος καρκίνου Κίνδυνος καρκίνου στους πάσχοντες από ΠΣ συγκριτικά με τον υγιή γενικό πληθυσμό 
Αναπνευστικό Σύστημα 66% αύξηση του κινδύνου
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) 52% αύξηση του κινδύνου
Ουροποιητικό Σύστημα 51% αύξηση του κινδύνου
Καρκίνος (γενικά) 14% αύξηση του κινδύνου

 

Η νορβηγική έρευνα καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και αιματολογικών καρκίνων στα υγιή αδέρφια των πασχόντων από ΠΣ, συγκριτικά με τους ασθενείς με ΠΣ και τον γενικό πληθυσμό.

«Για πρώτη φορά γίνεται σύγκριση του κινδύνου καρκίνου σε άτομα με ΠΣ και των υγιών συγγενών τους πρώτου βαθμού. Και αυτό είναι ενδιαφέρον καθώς με τα αδέρφια μας συνήθως μοιραζόμαστε αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και γονίδια», εξήγησε η Δρ. Nina Grytten, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και μέλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Haukeland  στο Μπέργκεν.

Σύμφωνα με την ίδια, «παλαιότερες κλινικές μελέτες για τον κίνδυνο καρκίνου των ατόμων με ΠΣ είχαν καταλήξει σε ασαφή συμπεράσματα, και γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω έρευνα ώστε να αυξηθεί η γνώση μας. Η μελέτη μας λοιπόν έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση γιατρών και ασθενών για τον κίνδυνο καρκίνου στα άτομα με ΠΣ, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και την αποτελεσματικότερη θεραπεία του. Περαιτέρω μελέτες θα συμβάλλουν στην αναγνώριση των μηχανισμών διασύνδεσης αιματολογικών καρκίνων και ΠΣ και νέων τρόπων διαχείρισης των δύο καταστάσεων».