Λιγότερα σπερματοζωάρια είχαν τα αγόρια, των οποίων ο πατέρας κάπνιζε την περίοδο πριν την σύλληψή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη Δανών ερευνητών που παρουσίασε τα συμπεράσματά της στην 35η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Bispebjerg Frederiksberg της Κοπεγχάγης, ανέλυσαν την ποιότητα του σπέρματος των νέων ανδρών βάσει κριτηρίων του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συνέκριναν τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, τον συνολικό τους αριθμό, τη μορφολογία τους και την κινητικότητά τους.

Στη μελέτη αναλύθηκαν 778 έφηβοι και νέοι άνδρες που γεννήθηκαν από το 1996 έως και το 2002. Οι πληροφορίες για το κάπνισμα βασίστηκαν σε αναφορές των μητέρων όταν βρίσκονταν περίπου στη 16η εβδομάδα της κύησης.

Τα αγόρια των οποίων οι πατέρες κάπνιζαν αλλά οι μητέρες όχι, είχαν 8% χαμηλότερη ποιότητα σπερματοζωαρίων, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα η συνολική συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ήταν επίσης 9% χαμηλότερη.

Η ερευνήτρια Δρ. Sandra Søgaard Tøttenborg δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη γονιμότητα των ανδρών που έχουν ήδη χαμηλής ποιότητας σπερματοζωάρια. Η Δρ. Tøttenborg πρόσθεσε πως οι επιδράσεις του μητρικού καπνίσματος στην ποιότητα του σπέρματος είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

«Αν κάπνιζε η μητέρα αλλά όχι ο πατέρας, η μείωση στην συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ήταν στο 26% και στο 46% ο αριθμός των σπερματοζωαρίων», δήλωσε. «Παρ’ όλα αυτά, οι περιπτώσεις στις οποίες ο πατέρας καπνίζει αλλά η μητέρα δεν καπνίζει, είναι πολύ πιο συνηθισμένες και γι’ αυτό είναι πολύ σχετικές με τη δημόσια υγεία».

Άλλες μελέτες έχουν εμβαθύνει στο πώς το πατρικό κάπνισμα καταστρέφει την ποιότητα του σπέρματος, αλλά είχαν πολύ μικρότερα δείγματα. Το κάπνισμα του πατέρα θεωρείται πως προκαλεί τροποποιήσεις στο γονιδίωμα των σπερματοζωαρίων των ανδρών, το οποίο με τη σειρά του μεταδίδεται στα κύτταρα του παιδιού.

«Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι απλά μία περίπτωση “παθητικού καπνίσματος” από τη μητέρα, δήλωσε ο καθηγητής Ανδρολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Allan Pacey υποστηρίζοντας πως «πιθανότατα οι γονείς των εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη έμεναν στο ίδιο σπίτι».

«Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα ακριβή βιολογικά αποτελέσματα, τα δεδομένα βοηθούν να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η ανάγκη να είναι αμφότεροι οι γονείς όσο πιο υγιείς πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», καταλήγει ο Δρ. Pacey.