Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Public Health υποστηρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η διαμονή σε πολυκατοικίες ενδεχομένως να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τους βασικούς παράγοντες εμφάνισής τους να αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο και την υπέρταση. Κατ’επέκταση, το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με την κοιλιακή παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή συνθήκες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας. Τα αίτια αυτών των διαταραχών είναι πολύπλοκα και σχετίζονται τόσο με γενετικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή, όσο και με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι ρύποι των οχημάτων, η ηχορύπανση, ο τύπος στέγασης και η ατμοσφαιρική ποιότητα κάθε γειτονιάς.

Οι ερευνητές της νέας αυτής μελέτης, λοιπόν, διερεύνησαν τους συσχετισμούς μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης σε μολυσμένη ατμόσφαιρα και της διαμονής σε περιοχές χωρίς πράσινο και σε μεγάλους δρόμους με πολλή κίνηση και θόρυβο και της εμφάνισης υπέρτασης και κάποιων στοιχείων μεταβολικού συνδρόμου.

Τέτοια στοιχεία συνιστούν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, η μειωμένη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η παχυσαρκία και οι συσχετισμοί αξιολογήθηκαν μεταξύ ανθρώπων που ζουν σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες στην περιοχή του Κάουνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη στη Λιθουανία που κατοικείται από 280.000 ανθρώπους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης άνω του μετρίου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μειωμένης χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, ενώ η έκθεση στους ρύπους των οχημάτων συνδέεται με υπέρταση, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και μειωμένη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους των οχημάτων παρατηρήθηκαν μόνο στους συμμετέχοντες που ζούσαν σε πολυκατοικίες.

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι στις περιοχές με πολυκατοικίες υπάρχει περισσότερη κίνηση, ενδεχομένως και σε αυτή την περίπτωση να παρατηρούνται αρκετά περιστατικά υπέρτασης. Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον με πολυκατοικίες, αυξημένη πυκνότητα κατοίκων, κίνηση στο δρόμο και τους αντίστοιχους σχηματισμούς που προκύπτουν από όλα αυτά, διαμορφώνονται παράγοντες που συνδέονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις υποστηρικτικές σχέσεις, που έχουν εξίσου επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη πρασίνου, αλλά και το μέγεθος και το είδος των διαθέσιμων ανοιχτών δημόσιων χώρων παρατηρήθηκαν ως αντιστρόφως ανάλογοι με τους παράγοντες κινδύνου που αξιολογήθηκαν, ενώ βρέθηκαν, επίσης, και θετικές επιδράσεις του φυσικού περιβάλλοντος, με τους ερευνητές να υπερτονίζουν την αξία τέτοιων χώρων για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Τα ευρήματα μας μάς δίνουν τη βάση για να υποστηρίξουμε ότι θα πρέπει να ρυθμίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το χώρο που διαβιεί ένας άνθρωπος που κατοικεί σε πολυκατοικίες, να βελτιώσουμε την ηχομόνωση των διαμερισμάτων και να προωθήσουμε την ανάπτυξη των χώρων πρασίνου σε αυτούς τους τύπους στέγασης», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Agnė Brazienė.