Ομάδα Αμερικανών και Δανών ερευνητών υπό την εποπτεία των ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν την λεγόμενη δυτικού τύπου διατροφή είχαν κατά μέσο όρο 25,6 εκατ. σπερματοζωάρια λιγότερα ανά εκσπερμάτιση συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο επεξεργασμένο κρέας, ζαχαρούχα ποτά και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

«Η ανησυχία μας είναι ότι η κακής ποιότητας διατροφή σε νεαρή ηλικία μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην γονιμότητα που συνοδεύουν τον άνδρα για μια ζωή» εξηγεί ο Allan Pacey καθηγητής του Πανεπιστημίου Sheffield.

Σύμφωνα με την έρευνα οι άνδρες των οποίων η διατροφή περιέχει κατά κύριο λόγο επεξεργασμένα τρόφιμα, πίτσα, χάμπουργκερ και τσιπς έχουν σημαντικά χαμηλότερη ποσότητα σπερματοζωαρίων συγκριτικά με όσους καταναλώνουν πιο φρέσκα και σαφώς λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα αφορά νέους άνδρες θεωρητικά στο άνθος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας οι οποίοι όμως είχαν χαμηλή ποσότητα σπερματοζωαρίων κάτω από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση που σημαίνει ότι να δοκίμαζαν να κάνουν οικογένεια θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες φυσιολογικής σύλληψης.

Η δυτικού τύπου διατροφή ήδη ενοχοποιείται για τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη και καρκίνου, φαίνεται όμως ότι σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της εν λόγω έρευνας, μπορεί να είναι και βασική αιτία για τα αυξανόμενα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας που παρατηρούνται στις χώρες της Δύσης όπου η μέση ποσότητα σπερματοζωαρίων ανά ml υγρού εκσπερμάτισης έχει μειωθεί κατά 60% συγκριτικά με τη δεκαετία του 1970.

Στο πλαίσιο της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δείγματα σπέρματος από περίπου 3,000 Δανούς άνδρες μέσου όρου ηλικίας 19 ετών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ρουτίνας στο πλαίσιο της στρατολόγησής τους.

Οι άνδρες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες βάσει της διατροφής τους και διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μια πιο ισορροπημένη διατροφή με άφθονα ψάρια, άπαχο κρέας, φρούτα και λαχανικά είχαν και την πιο υγιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ανά ml υγρού εκσπερμάτισης.

Η αμέσως επόμενη ομάδα ήταν οι χορτοφάγοι οι οποίοι κατανάλωναν επίσης σόγια και αβγά και τέλος όσοι ακολουθούσαν μια σκανδιναβικού τύπου διατροφή με περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και γαλακτοκομικά.

«Είναι βέβαιο ότι ρόλο κλειδί στην υπόθεση παίζουν τα αντιοξειδωτικά που είναι περισσότερα όταν η διατροφή είναι καλύτερη και πιο ισορροπημένη, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν άφθονα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και ακολούθως μειώνουν την ποσότητα των σπερματοζωαρίων» εξηγεί ο καθηγητής Allan Pacey από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Η εν λόγω έρευνα έδωσε την ευκαιρία στους ειδικούς να εξετάσουν τις επιπτώσεις της διατροφής σε νέους άνδρες που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα εξετάζονταν για την γονιμότητά τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη και σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους άνδρες για την κατάσταση της γονιμότητάς τους.

Οι ειδικοί πάντως εξηγούν ότι με αλλαγές του τρόπου ζωής – διακοπή αλκοόλ, καπνίσματος και προσεκτική διατροφή – και μετά από ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών για να «καθαρίσει» ο οργανισμός, η κατάσταση της γονιμότητάς τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.