Ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκου με βάση την κουρκουμίνη (το κυριότερο συστατικό του κουρκουμά), το οποίο περιορίζει επιτυχώς την ανάπτυξη των κυττάρων καρκίνου των οστών, ενώ προωθεί και την ανάπτυξη υγιών κυττάρων ανέπτυξαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η εργασία αυτή που δημοσιεύθηκε στο ACS Applied Materials and Interfaces θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη μεταεγχειρητική φροντίδα για ανθρώπους με οστεοσάρκωμα, τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε παιδιά και εφήβους.

Ο καρκίνος των οστών σε νέους ασθενείς συχνά αντιμετωπίζεται με υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας, πριν και μετά το χειρουργείο, με πολλές εξ αυτών να επιφέρουν δυσάρεστες παρενέργειες. Οι ερευνητές θέλησαν να αναπτύξουν ηπιότερες επιλογές θεραπείας, ειδικά μετά το χειρουργείο, όταν και οι ασθενείς προσπαθούν να αναρρώσουν από τη βλάβη στα οστά και ενώ την ίδια ώρα λαμβάνουν ισχυρά φάρμακα για να κατασταλεί η ανάπτυξη του όγκου.

«Θα ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των φυσικών παραγόντων. Τα φυσικά βιομόρια που προέρχονται από αυτά τα φυτικά προϊόντα είναι οικονομικά και αποτελούν μία ασφαλή εναλλακτική στα συνθετικά φάρμακα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Susmita Bose.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν υποστηρικτικά ικριώματα. Ενώ τα περισσότερα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, αυτά που μοιάζουν περισσότερο με αληθινό οστό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποια μέρα ως υλικό μοσχεύματος μετά από χειρουργείο για καρκίνο των οστών. Οι ερευνητές συνδύασαν την κουρκουμίνη, περικλείοντάς την σε κυστίδιο λιπαρών μορίων εντός του ικριώματος επιτρέποντας τη βαθμιαία απελευθέρωση της χημικής ουσίας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το σύστημα περιόριζε την ανάπτυξη των κυττάρων οστεοσαρκώματος κατά 96% μετά από 11 μέρες συγκριτικά με δείγματα που δεν είχαν λάβει τη φαρμακευτική ουσία. Το σύστημα προώθησε επίσης την ανάπτυξη υγιών κυττάρων των οστών.

«Η μελέτη αυτή εισάγει μία νέα εποχή όπου η μοντέρνα τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης συνδυάζεται με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση της εναλλακτικής ιατρικής, η οποία θα μπορούσε να δώσει ένα καλύτερο εργαλείο για την κατασκευή ιστού των οστών», κατέληξε η Δρ. Bone.