Τα αποτελέσματα της μελέτης δεδομένων από την καθημερινή κλινική πρακτική APPRECIATE, που παρουσιάστηκαν στο 24o Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας, καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της απρεμιλάστης στην επίτευξη κλινικών ανταποκρίσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση που εμφανίζουν ειδικές εκδηλώσεις της νόσου, συμπεριλαμβανομένων του κνησμού και της προσβολής του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών/πελμάτων.

Η μελέτη APPRECIATE είναι μία αναδρομική, συγχρονική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 480 ασθενείς από 87 κέντρα σε έξι χώρες της Ευρώπης. Η μελέτη σχεδιάστηκε ούτως ώστε να αποτυπώσει την κλινική εμπειρία με την απρεμιλάστη, όπως αυτή τεκμηριώνεται και περιγράφεται από τους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι παρόλο που είχαν μέτρια προσβολή του δέρματος, όπως μετρήθηκε από τον Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας της Ψωρίασης (PASI) με μέση τιμή 12,5 (±8,4), μεγάλο ποσοστό των ασθενών (89,4%) έπασχαν από ειδικές εκδηλώσεις της νόσου κατά την έναρξη της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων του κνησμού (67,7%) ή/και της προσβολής του τριχωτού της κεφαλής (67,7%), της προσβολής των ονύχων (37,9%) και των παλαμών/πελμάτων (23,8%).

Μετά από 6 (±1) μήνες θεραπείας με απρεμιλάστη, η κλινική αξιολόγηση από τον θεράποντα ιατρό κατέδειξε κλινική βελτίωση ως προς τον κνησμό, την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών-πελμάτων για τους περισσότερους ασθενείς που συνέχισαν τη θεραπεία (72,3%, n=347). Υπήρξε επίσης μία αξιοσημείωτη βελτίωση στις σχετιζόμενες με το δέρμα εκβάσεις μεταξύ των ασθενών με διαθέσιμη βαθμολογία. Μετά από 6 (±1) μήνες θεραπείας, η μέση βαθμολογία PASI ήταν 4,6 (n=241). Επίσης, στους ασθενείς χωρίς ειδικές εκδηλώσεις πέραν της προσβολής του δέρματος, παρατηρήθηκε βελτίωση στη βαθμολογία PASI από 10,9 σε 4,7 στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ οι ασθενείς με μία ή περισσότερες ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασαν βελτίωση από 13,2 σε 4,6.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η θεραπεία με απρεμιλάστη βελτίωσε τη μέση βαθμολογία του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI), ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα ζωής των ενηλίκων ασθενών που πάσχουν από κάποια δερματική νόσο. Η μέση βαθμολογία του DLQI κατά την έναρξη της θεραπείας ήταν 13,4 (n=205), γεγονός που υποδηλώνει πολύ μεγάλη επίδραση της νόσου στην ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς με διαθέσιμη βαθμολογία που συνέχισαν να λαμβάνουν απρεμιλάστη μετά από 6 (±1) μήνες, βελτίωσαν τη μέση τιμή DLQI σε 5,6 (n=141), η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμη μεταξύ όλων των υπο-ομάδων ειδικών εκδηλώσεων.

Οι αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφαλείας της απρεμιλάστης. Μετά από 6 (±1) μήνες θεραπείας, το 72,3% των ασθενών εξακολουθούσαν να λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη, ενώ από εκείνους που διέκοψαν τη θεραπεία, το 11,7% τη διέκοψε για λόγους ασφάλειας/ανεκτικότητας, με τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι η διάρροια (3,3%), η ναυτία (3,3 %) και η κεφαλαλγία (1,9%).

Η μελέτη APPRECIATE ενισχύει το διαθέσιμο σύνολο των τεκμηρίων που καταδεικνύουν ότι η απρεμιλάστη είναι μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, με αξιοσημείωτες βελτιώσεις ως προς την ποιότητα ζωής και τη βαρύτητα της νόσου για τον συνολικό πληθυσμό, αλλά και για ασθενείς με ειδικές εκδηλώσεις της ψωρίασης.

Η ψωρίαση προσβάλλει 125 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 14 εκατομμυρίων ασθενών στην Ευρώπη.5 Είναι μία χρόνια και συστηματική φλεγμονώδης διαταραχή, η οποία είναι ανοσομεσολαβούμενη, δηλαδή προκαλείται από μία ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό.5 Οι ψωριασικές βλάβες συχνά απαντώνται σε περιοχές κοντά στις αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής.5, Η ψωρίαση των ονύχων προσβάλλει έως και το 50% των ασθενών με ψωρίαση. Έως και το 84% των ασθενών παρουσιάζει κνησμό, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών αναφέρουν τον κνησμό ως τον πιο σημαντικό παράγοντα που αυξάνει την επιβάρυνση της νόσου τους. Περίπου το 75% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση πιστεύει ότι αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, ενώ το 83% των ασθενών με ψωρίαση καλύπτει ενεργά τα ορατά σημεία της νόσου.

Η απρεμιλάστη είναι ένας από του στόματος μικρομοριακός αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4), ενός ενζύμου ειδικού για την κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP). Η αναστολή της PDE4 έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της ενδοκυτταρικής cAMP, η οποία πιστεύεται ότι ρυθμίζει εμμέσως την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών. Η απρεμιλάστη έλαβε άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 και είναι πλέον εγκεκριμένη σε 30 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 21 χωρών στην Ευρώπη. Σχεδόν 370.000 ασθενείς παγκοσμίως έχουν λάβει θεραπεία με απρεμιλάστη από την έγκρισή της έως σήμερα.