Μια μικροσκοπική ρομποτική κάψουλα που καθοδηγείται μέσα στο σώμα μέσω μαγνητών και λαμβάνει εικόνες υπερήχου από το στομάχι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις επώδυνες ενδοσκοπικές εξετάσεις και την κολονοσκόπηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Robotics.

Σήμερα οι ενδοσκοπικές εξετάσεις πραγματοποιούνται με μακριούς, λεπτούς και εύκαμπτους σωλήνες εφοδιασμένους με φωτισμό και μια μικρή κάμερα ώστε να παράσχουν εικόνα μέσα από το σώμα του ασθενούς, συνεισφέροντας σημαντικά στην αφαίρεση όγκων και στη διάγνωση ασθενειών και καρκινικών όγκων που επηρεάζουν το ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος.

Η διαδικασία, ωστόσο, είναι σε αρκετές περιπτώσεις επίπονη, καθώς ο σωλήνας αυτός εισέρχεται στο σώμα μέσω του λάρυγγα ή του πρωκτού και συνδέεται με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κεραίας.

Η νέα συσκευή, λοιπόν, που ονομάζεται Sonopill, καθοδηγείται ασύρματα μέσα από το παχύ έντερο με τη βοήθεια ενός μαγνήτη που βρίσκεται εκτός του σώματος και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ασθενής καταπίνει την κάψουλα, που έχει το μέγεθος ενός μεγάλου χαπιού και αποβάλλεται από το σώμα με φυσικό τρόπο, προτού αυτή μεταδώσει ζωντανές εικόνες από το εσωτερικό του στομάχου και του πεπτικού συστήματος.

Η ομάδα επιστημόνων από την Αγγλία, τη Σκωτία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη της συσκευής, τη δοκίμασε με επιτυχία σε πειραματόζωα. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, όμως, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός της συσκευής για τη γενικότερη βελτίωση του συστήματος.

Οι ασθένειες της γαστρεντερικής οδού είναι αναρίθμητες και σοβαρές, ενώ μάλιστα θεωρούνται υπεύθυνες για περίπου οκτώ εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παγκοσμίως. Ποικίλλουν από τον καρκίνο μέχρι τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ενώ η διάγνωση και η θεραπεία τους συνήθως πραγματοποιούνται μέσω του πιο ελαστικού ενδοσκοπικού εξοπλισμού.

Παρά τα αναρίθμητα μειονεκτήματά της και τις ελάχιστες σχεδιαστικές βελτιώσεις από την αρχική της εμφάνιση, αυτή η μέθοδος θεωρείται σήμερα χρυσό εργαλείο στα χέρια των γιατρών.

«Μέσω της έρευνάς μας καταφέραμε να αποδείξουμε ότι είναι εφικτή η λύση του μαγνητικού ελέγχου κλειστού βρόχου χρησιμοποιώντας ψηφιοποιημένη ανατροφοδότηση μικρο-υπερήχων. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ακριβή απεικόνιση ενός άγνωστου περιβάλλοντος», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.