Πιο άνετα φαίνεται να νιώθουν με το σώμα τους, και με το μέγεθος τους στήθους τους, οι γυναίκες που έγιναν μητέρες συγκριτικά με εκείνες που δεν έγιναν. Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Body Image και πραγματοποίησαν o καθηγητής Viren Swami και ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.

Από τις 484 Ιταλίδες που ερωτήθηκαν το 69% εξέφρασε δυσαρέσκεια για το στήθος τους θέλοντας μεγαλύτερο στήθος. Αυτά τα ευρήματα είναι παρόμοια με προηγούμενη μελέτη που διενεργήθηκε από τον ίδιο ερευνητή εστιάζοντας στις γυναίκες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η τέλεια αυτοεικόνα, ο διακαής πόθος για τη δημιουργία μίας αψεγάδιαστης εικόνας στα μάτια των άλλων ανθρώπων είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας.

Η μελέτη διαπίστωσε πως η δυσαρέσκεια για το μέγεθος του στήθους σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα τελειομανίας και στόχευση της τέλειας αυτοεικόνας.

Ωστόσο αυτή η σχέση δεν βρέθηκε ανάμεσα στο 54% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη και ήταν μητέρες και μάλιστα είχαν περισσότερα από ένα παιδιά.

Ο Δρ. Swami δήλωσε πως: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μητρότητα ενδέχεται να βοηθά στην αποσύνδεση μεταξύ της τέλειας αυτοεικόνας και της δυσαρέσκειας που προκύπτει από το μέγεθος του στήθους».

«Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι γιατί η δυσαρέσκειας για το μέγεθος τους στήθους παρουσιαζόταν σχεδόν μόνο σε γυναίκες που δεν ήταν μητέρες. Υπάρχει το δεδομένο ότι η μητρότητα αλλάζει φυσικά την εμφάνιση του στήθους και συγκεκριμένους όρους του μεγέθους του. Αλλά ίσως πιο σχετικό είναι πως η μητρότητα και η συγκεκριμένα η εμπειρία του θηλασμού ενδεχομένως να βοηθά τις γυναίκες να εστιάσουν στη λειτουργικότητα του μαστού αντί στην αισθητική εικόνα τους», καταλήγει ο ερευνητής.