H νιλβαδιπίνη, ένα αντιϋπερτασικό φάρμακο, φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση της ροής του αίματος στα κέντρα μνήμης και εκμάθησης του εγκεφάλου μεταξύ των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ χωρίς να επηρεάζει άλλα μέρη του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Hypertension.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η διαπιστωμένη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιστραφεί σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, μία σημαντική ερώτηση είναι αν η αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο αντιστοιχεί σε ορατά κλινικά οφέλη.
Η νιλβαδιπίνη είναι ένας αποκλειστής διαύλων ασβεστίου που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές αναζητούν αν η φαρμακευτική ουσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, συγκρίνοντας τη χρήση νιλβαδιπίνης και ενός ψευδοφαρμάκου σε ανθρώπους με ήπια προς μέσης βαρύτητας νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές χορήγησαν σε 44 συμμετέχοντες τις ουσίες για έξι μήνες. Κανείς από τους ερευνητές ή τους συμμετέχοντες δεν γνώριζε ποιος λάμβανε το φάρμακο και ποιος το placebo (διπλή – τυφλή μελέτη). Στην αρχή της μελέτης και μετά από έξι μήνες, οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας μια μοναδική τεχνική μαγνητικής τομογραφίας (MRI).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ροή του αίματος στον ιππόκαμπο – το κέντρο μνήμης και εκμάθησης του εγκεφάλου – αυξήθηκε κατά 20% στα άτομα που έλαβαν νιλβαδιπίνη συγκριτικά με τα άτομα που έλαβαν το ψευδοφάρμακο. Η ροή του αίματος στις υπόλοιπες περιοχές του εγκεφάλου ήταν ίδια σε αμφότερες τις ομάδες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το δείγμα των ασθενών ήταν αρκετά μικρό και η περίοδος παρακολούθησης αρκετά σύντομη για να θεωρηθούν απολύτως αξιόπιστα τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης ροής αίματος στον εγκέφαλο.
Η μελέτη είναι μία από τις λίγες που χρησιμοποιούν την τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας για να παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις της θεραπείας στην εγκεφαλική ροή του αίματος καθιστώντας κομβική την επιπλέον έρευνα.
«Στο μέλλον χρειάζεται να βρούμε αν η βελτίωση της ροής του αίματος και ειδικά στον ιππόκαμπο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μία υποστηρικτική θεραπεία για τη μείωση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά στα πρώιμα στάδια της νόσου», δήλωσε ο Δρ. Claasen.