Τα βρώμικα παπούτσια μέσα στο σπίτι θα μπορούσαν να προφυλάξουν τα παιδιά από το άσθμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Φινλανδίας και δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Τα παιδιά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος αν υπήρχαν περισσότερα βακτήρια στο πατρικό τους σπίτι. Οι ερευνητές βρήκαν πως  η ποσότητα των μικροοργανισμών που ανιχνεύτηκαν στο έδαφος συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παιδιών.

Η έκθεση σε μεγαλύτερο αριθμό ειδών βακτηρίων τα οποία συνήθως βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους καθιστούν πιο υγιείς τους πνεύμονες των παιδιών.

«Είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο ξεκάθαρα προστατευτική είναι η επίδραση του μικροβιώματος των εσωτερικών χώρων στην πρόληψη του άσθματος», δήλωσε ο Δρ. Juha Pekkanen.

Ο συνεργάτης του, Pirkka Kirjavainen πρόσθεσε: «Το χαρακτηριστικό κλειδί του μικροβιώματος στο σπίτι που προστατεύει από το άσθμα φαίνεται να είναι η πληθώρα των βακτηρίων που προέρχονται από τους εξωτερικούς χώρους και είναι ευεργετικά ή ακίνδυνα για την υγεία μας».

Για να μειωθεί ο κίνδυνος παιδικού άσθματος σε όσους ζουν σε αστικές περιοχές μία καλή λύση θα ήταν οι άνθρωποι να φοράνε τα παπούτσια τους και μέσα στο σπίτι.

Επίσης οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας της Φινλανδίας ανέλυσαν την ποικιλομορφία των βακτηρίων σε 1.400 σπίτια στη Φινλανδία και τη Γερμανία βρίσκοντας πως τα παιδιά με περισσότερα αδέρφια ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι όσοι έχουν περισσότερα αδέρφια, εκτίθενται και σε μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο σπίτι.

Ο καθηγητής Pekkanen και η ομάδα του δήλωσαν ότι προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει πως το να μεγαλώνει κανείς σε αγροτικές περιοχές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το άσθμα θα μπορούσε να προληφθεί στο μέλλον μεταβάλλοντας την πρώιμη έκθεση των παιδιών σε βακτήρια», κατέληξε ο Δρ. Pekkanen.