Σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση τόσο της αμβλυωπίας, όσο και της μυωπίας ενδέχεται να παίζει ο ισχυρός φωτισμός, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience από ερευνητές του SUNY College.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Carmen Pons Torres μέσα από την έρευνά της δείχνει ότι όσο τα επίπεδα αμβλυωπίας αυξάνονται, οι φωτεινοί στόχοι είναι όλο και λιγότερο διακριτοί. Αυτή η ερευνητική εργασία βάζει στο τραπέζι την πιθανότητα θεραπείας της αμβλυωπίας μέσω της ενίσχυσης των αποδυναμωμένων εγκεφαλικών διόδων που σηματοδοτούν τα φωτεινά ερεθίσματα.

Η αμβλυωπία ευρύτερα γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι»  είναι η οφθαλμική κατάσταση, όπου η η λειτουργία της όρασης δεν αναπτύχθηκε με τον φυσιολογικό τρόπο. Η επικρατούσα μέθοδος θεραπείας για τα παιδιά με αμβλυωπία είναι να εφαρμόζεται επίθεμα στο υγιές μάτι έτσι ώστε να αναγκαστεί το «τεμπέλικο» να εργαστεί περισσότερο.

Παρότι εφαρμόζεται για δεκαετίες, αυτή η μέθοδος είναι προβληματική. Η αμβλυωπία ενδέχεται να μη διαγνωσθεί για χρόνια και η κάλυψη του ματιού είναι λιγότερο αποτελεσματική στους ώριμους εγκεφάλους, ενώ υπάρχει  κίνδυνος υποτροπής μετά τη διακοπή της κάλυψης του ματιού. Επιπλέον η χαμηλή συμμόρφωση μπορεί να οφείλεται στο ότι στα παιδιά συχνά δεν αρέσει να φοράνε το επίθεμα και συνηθίζουν να το αφαιρούν όταν βρίσκονται μόνα τους.

Προηγούμενη έρευνα από το εργαστήριο Alonso που δημοσιεύθηκε στο Journal of Vision έχει δείξει ότι ο χαμηλός φωτισμός και η οπτική θόλωση επηρεάζουν την αντίληψη των φωτεινών στόχων περισσότερο από των σκοτεινών. Τόσο ο χαμηλός φωτισμός όσο και η θόλωση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη μυωπία. Ακόμα μία έρευνα από την ομάδα του εργαστηρίου έδειξε πως αυτές οι δίοδοι διεγείρονται περισσότερο με λαμπερούς στόχους που διαρκούν περισσότερο οι οποίοι είναι μεγάλοι και κινούνται αργά.

Αμφότερες οι νέες ανακαλύψεις ανοίγουν δρόμους για περαιτέρω εξερεύνηση νέων θεραπειών που χρησιμοποιούν φυσικά οπτικά ερεθίσματα πιο αποτελεσματικά για να προωθήσουν πιο υγιείς οπτικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων φορητών συσκευών που παρακολουθούν εξωτερικά την όραση.