Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Food Science & Nutrition, η κατανάλωση ανάλατου ντοματοχυμού μείωσε την αρτηριακή πίεση και τη LDL χοληστερόλη σε ενήλικους Ιάπωνες που διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι 184 άνδρες και 297 γυναίκες συμμετέχοντες στη μελέτη μπορούσαν να καταναλώσουν όσο ανάλατο χυμό ντομάτας ήθελαν μέσα σε ένα χρόνο. Στο τέλος της μελέτης, η αρτηριακή πίεση σε 94 συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει θεραπεία για προ-υπέρταση ή υπέρταση μειώθηκε σημαντικά: η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε από 141,2 κατά μέσο όρο σε 137,0 mmHg και η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε από 83,3 κατά μέσο όρο σε 80,9 mmHg.

Επιπλέον, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε 125 συμμετέχοντες με υψηλή χοληστερόλη μειώθηκαν από 155,0 κατά μέσο όρο σε 149,9 mg/dL. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα ήταν παρόμοια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων.

«Η παρούσα μελέτη φαίνεται πως είναι η πρώτη που διερευνά τις επιδράσεις της κατανάλωσης ντομάτας ή προϊόντων ντομάτας σε κάποιους δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις μέσα σε ένα έτος και σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.