Παρότι το έμφραγμα που προκαλεί κλασικά και αναγνωρίσιμα συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους και ο πόνος στο στήθος θεωρείται τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων αίματος, νέα έρευνα από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ καταδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τα εμφράγματα που έχουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology διαπιστώθηκε ότι αυτός ο τύπος ασυμπτωματικού εμφράγματος, γνωστού ως σιωπηρού εμφράγματος σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου άγνωστης αιτιολογίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αξιολογώντας τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 900 ασθενών που είχαν εγγραφεί σε μακροχρόνια μελέτη στην Ισλανδία.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το σιωπηρό έμφραγμα μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές μελέτες για την επιλογή της καταλληλότερης αντιπηκτικής θεραπείας για αυτόν τον πληθυσμό ασθενών» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alexander Merkler, νευρολόγος στο Τμήμα Νευρολογίας και Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Feil Family Brain and Mind Research του Ιατρικού Κολεγίου Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένας στους δύο ασθενείς που υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδιου δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο κυρίως στους διαβητικούς ασθενείς όπου το έμφραγμα μπορεί να επέλθει χωρίς να αισθανθούν κανένα πόνο λόγω της συνυπάρχουσας νευροπάθειας.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με συμπτωματικό έμφραγμα ήταν δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα άτομα με σιωπηλό έμφραγμα ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι το σιωπηρό έμφραγμα συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου απροσδιόριστου αιτίου.

«Το σιωπηρό έμφραγμα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να αιτιολογήσει ένα ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων άγνωστης αιτιολογίας», δήλωσε ο Δρ. Merkler. Οι επικίνδυνοι θρόμβοι που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη της αρτηρίας είναι δυνατό να δημιουργηθούν και στις δυο περιπτώσεις εμφράγματος εξηγούν οι ερευνητές.

Εάν τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν από μελλοντικές έρευνες, τότε οι γιατροί θα μπορούν να υποβάλλουν σε μαγνητική τομογραφία τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο άγνωστης αιτιολογίας για τον εντοπισμό ενδείξεων σιωπηρού εμφράγματος και να επιλέγουν την καλύτερη δυνατή θρομβολυτική αγωγή. Επί του παρόντος ο Δρ. Merkler διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο το σιωπηρό έμφραγμα που εντοπίζεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς), που είναι πιο συνήθεις εξετάσεις από την μαγνητική τομογραφία, σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο.