Ο δείκτης ευφυΐας μειώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με τους ειδικούς να «σπάνε» το κεφάλι τους για να βρουν τα αίτια του φαινομένου.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «NBC», οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο «χαζοί». Πρόκειται για ένα γεγονός με παγκόσμιες διαστάσεις.
Σύμφωνα με έρευνα Νορβηγών επιστημόνων που διεξήχθη το 2018 από το Κέντρο Οικονομικής έρευνας «Ragnar Frisch Centre for Economic Research», σε πολλές από τις ανεπτυγμένες χώρες, ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των πολιτών έχει αρχίσει να φθίνει.
Εκτός από την οικονομική κρίση που έχει γονατίσει πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με το έλλειμμα ευφυΐας.
Έρευνες δεκαετιών έχουν δείξει ότι, τα αποτελέσματα των τεστ IQ αντανακλούν την πρόοδο στη εκπαίδευση και την μακροζωία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο μέσος όρος του IQ των πολιτών μιας χώρας συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη και την επιστημονική καινοτομία.
Όταν οι πολίτες γίνονται λιγότερο έξυπνοι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στη χώρα τους να πραγματοποιούνται λιγότερες επιστημονικές ανακαλύψεις και η οικονομία να διέπεται από στασιμότητα.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ εξαιρούνται από το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα βρεθούν σε ανάλογη θέση. Και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους πνευματικής και οικονομικής στασιμότητας.
Τα τεστ ευφυίας σχεδιάζονται για να μετρήσουν τις βασικές γνωστικές δεξιότητες όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων και η οπτική επεξεργασία.
Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι, η εξυπνάδα των πολιτών βαίνει μειούμενη στις σκανδιναβικές χώρες , τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστραλία.
Αυτό συμβαίνει για έναν κυρίως λόγο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί:η μέση νοημοσύνη υποχωρεί γιατί οι οικογένειες με χαμηλότερο IQ κάνουν περισσότερα παιδιά.