Πόσο πιο ήπιες είναι οι επαναλοιμώξεις με κάποια παραλλαγή του κορωνοϊού και κατά πόσο ισχυροποιούν την ανοσία του οργανισμού έναντι της Covid-19; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει με άρθρο του στο The Conversation ο Paul Hunter καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia.
Αρχικά ο καθηγητής επισημαίνει ότι ο κίνδυνος επαναλοιμώξεων έχει αυξηθεί σημαντικά με την έλευση της παραλλαγής Omicron.
Η αύξηση των επαναλοιμώξεων μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι η νέα παραλλαγή Omicron ξεγελά εύκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα, είτε στην φθίνουσα ανοσία μετά από εμβολιασμό ή νόσηση όπως εξηγεί ο καθηγητής Hunter.
Πώς ορίζεται η επαναλοίμωξη
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατηγοριοποίηση γίνεται με δεδομένο ότι μεσολαβούν περισσότερες από 90 μέρες ανάμεσα στην τελευταία λοίμωξη με Covid-19 και το νέο θετικό τεστ κορωνοϊού.
Για τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ωστόσο, το διάστημα που μεσολαβεί ορίζεται στις 120 μέρες ή τέσσερα συνεχόμενα αρνητικά PCR τεστ μεταξύ των δυο θετικών τεστ της αρχικής λοίμωξης και της επαναλοίμωξης.
Μάλιστα σύμφωνα με την ONS ο ρυθμός των επαναλοιμώξεων έχει δεκαπενταπλασιαστεί μετά την έλευση της παραλλαγής Omicron και οι επαναλοιμώξεις αντιστοιχούν πλέον στο 10% του συνόλου των λοιμώξεων συγκριτικά με το 1% κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2021.
Για τον καθηγητή Hunter ωστόσο ο πραγματικός αριθμός επαναλοιμώξεων υποτιμάται δεδομένου ότι όπως αναφέρει ο ίδιος πολλές επαναλοιμώξεις λανθασμένα κατηγοριούνται ως αρχικές μολύνσεις.
Είναι πιο ήπιες οι επαναλοιμώξεις;
Εκτός από την ταχύτητα με την οποία επαναμολύνεται ο πληθυσμός το κύριο ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι πόσο ήπιες ή σοβαρές είναι οι επαναλοιμώξεις.
Με δεδομένο ότι η αρχικη λοίμωξη κατά κανόνα προκαλεί πιο ήπια νόσο σε εμβολιασμένους συγκριτικα με ανεμβολίαστους, είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι οι επαναλοιμώξεις είναι ηπιότερες από την αρχική νόσηση, δεδομένου ότι ο ασθενής που επαναμολύνεται έχει ήδη αποκτήσει ανοσία από την αρχική μόλυνση.
Ο χρόνος νόσησης και η παραλλαγή από την οποία επαναμολύνεται κάποιος επισης καθορίζει τη βαρύτητα της επαναλοίμωξης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού ONS οι επαναλοιμωξεις με την παραλλαγή άλφα είχαν συμπτωματολογία στο 20% των περιπτώσεων, με την δέλτα στο 44% και με την omicron στο 46%.
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα άτομα που επαναμολύνθηκαν με άλφα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα τη δεύτερη φορά σε σύγκριση με την πρωτογενή μόλυνση. Ενώ οι επαναμολύνσεις με δέλτα ήταν πιο πιθανό να συνοδεύονται με συμπτώματα σε σύγκριση με την αρχική μόλυνση. Με τις επαναμόλυνσεις με Omicron φαίνεται ότι το ποσοστό όσων εκδήλωσαν συμπτώματα ήταν περίπου το ίδιο ανάμεσα στην αρχική λοίμξωη και την επαναμόλυνση.
Είναι γνωστό ότι η σοβαρότητα της Covid-19 ποικίλλει από τη μια παραλλαγή στην άλλη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς σε ποιο βαθμό η διαφοροποίηση όσον αφορά τη μόλυνση οφείλεται στη διαφορετικη δυναμική των παραλλαγών και σε ποιο βαθμό οφείλεται στα επίπεδα ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό.
Αναπάντητο επίσης παραμένει το ερώτημα του αν η αρχική λοίμωξη με Omicron είναι πιο σοβαρή σε ανεμβολίαστους – τα υπάρχοντα σχετικά στοιχεία είναι λίγα.
Οι επαναλοιμώξεις ενισχύουν την ανοσία;
Σ’ αυτό το ερώτημα ο καθηγητής Hunter δίνει θετική απάντηση. Μια μεμονωμένη, προηγούμενη λοίμωξη παρέχει παρόμοια προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με την Omicron όπως δύο δόσεις εμβολίου, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι και επαναμολύνσεις θα ενισχύσουν την ανοσία.
Αλλά μια τέτοια ανοσία δεν θα είναι 100% προστατευτική. Υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί, για πολλαπλές επαναμολύνσεις των ιδίων ασθενών. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Hunter καθώς με παρόμοιο τρόπο συμπεριφέρονται και άλλοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί που προκαλούν επαναμολύνσεις κάθε λίγα χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Πόσο άσχημα νοσεί κάποιος που κολλά δύο φορές την ίδια μετάλλαξη
Βρετανία: Το 10% των κρουσμάτων κορωνοϊού από τις αρχές του χρόνου φέρεται να είναι επαναλοιμώξεις