Ο οργανισμός μας προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 τον ωθεί να μεταλλαχθεί και να γίνει λιγότερο επιβλαβής. Αυτός ο ενσωματωμένος προστατευτικός μηχανισμός στα κύτταρα έχει μια σαφή σύνδεση με το μειωμένο ιικό φορτίο στο σώμα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ που δημοσιεύθηκε στο PNAS.
Οι μεταλλάξεις όπως έχει διαφανεί μέχρι σήμερα σχετίζονται με την κυκλοφορία νέων στελεχών του ιού που είναι πιο μολυσματικά και παθογόνα από τα προηγούμενα στελέχη. Ωστόσο οι Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μεταλλάξεις εντός του κορωνοϊού μπορούν να λειτουργήσουν και ανάποδα, δηλαδή να τον κάνουν λιγότερο επικίνδυνο.
Οι ιολόγοι της Ακαδημίας Sahlgrenska χαρτογράφησαν τους τρόπους που μεταλλάσσεται ο SARS-CoV-2 και διαπίστωσαν ότι ένα φυσικό ένζυμο του ανθρώπινου οργανισμού, το ADAR1, εξασθενεί την αναπαραγωγή του κορωνοϊού.
Το ADAR1 που εμπεριέχεται στην προστατευτική κυτταρική μεμβράνη μπορεί να αντικαταστήσει τα νουκλεοτίδια, τα οποία είναι τα δομικά υλικά στο RNA του ιού. Ωστόσο, πως το ADAR1 επηρεάζει τον κορωνοϊό δεν είναι μέχρι σήμερα ξεκάθαρο.
Οι μεταλλάξεις μας κάνουν καλό
«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ του ιικού φορτίου (της μετρήσιμης ποσότητας ιού στο σώμα) και του βαθμού στον οποίο το ADAR1 έχει μεταλλάξει τον ιό. Βρήκαμε επίσης ότι οι μεταλλάξεις που προκαλούνται από το ADAR1 είναι ο πιο κοινός τύπος μετάλλαξης του SARS-CoV-2», εξηγεί ο Johan Ringlander διδακτορικός φοιτητής Ιολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μεμονωμένοι ασθενείς συχνά μολύνονται με περισσότερες από μια μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Όταν αναλύθηκαν οι μεταλλάξεις σε σχετικά σπάνια στελέχη του ιού διαπιστώθηκε ότι μια κοινή μετάλλαξη στην οποία ένα νουκλεοτίδιο, η γουανοσίνη (G), αντικαθιστά την αδενοσίνη (Α) επιδεινώνοντας σε σημαντικό βαθμό την αναπαραγωγική ικανότητα του κορωνοϊού. Οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούνται από το ένζυμο ADAR1.
Οι αναλύσεις περισσοτέρων από 200.000 στελεχών του κορωνοϊού από ασθενείς που είχαν εκδηλώσει Covid-19 έδειξαν ότι οι μεταλλάξεις που είχαν προκληθεί από το ADAR1 ήταν εκείνες που κυκλοφορούσαν το καλοκαίρι του 2020, όταν στα ποσοστά μετάδοσης και θνησιμότητας ήταν σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη. Όταν η μεταδοτικότητα και η θνητότητα ήταν υψηλότερες, τα στελέχη του ιού με επαγόμενες από το ADAR1 μεταλλάξεις ήταν ασυνήθιστα, πιθανώς επειδή υπερτερούσαν άλλα πιο μολυσματικά στελέχη του κορωνοιού.
«Τα αποτελέσματά μας διευκρινίζουν πώς τα κύτταρα του σώματος μπορούν να δημιουργήσουν μεταλλαγμένες παραλλαγές ιών. Οι μεταλλάξεις μπορούν να κάνουν έναν ιό πιο μολυσματικό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταλλάξεις που μελετήσαμε καθιστούν τον ιό πιο αδύναμο. Αντί να εξαπλωθεί, εκκαθαρίζεται από τα μολυσμένα κύτταρα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ένζυμο ADAR1 χρησιμεύει ως προστατευτικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από το σώμα για τον περιορισμό των ιογενών λοιμώξεων», εξηγεί ο Ringlander.
Και ο Michael Kann, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska και επικεφαλής Παθολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska προσθέτει ότι «όταν ο SARS-CoV-2 πολλαπλασιάζεται στους αεραγωγούς, εκδηλώνεται φλεγμονή με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ADAR1, που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα ο ιός να μολύνει άλλα κύτταρα. Αυτήν τη στιγμή διερευνούμε εάν αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός μπορεί να είναι σημαντικός και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις».
Διαβάστε επίσης
Πώς η κυτταρική γήρανση ευνοεί την υποτροπή του καρκίνου και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Κορωνοϊός: Το κοκτέιλ αντιικών φαρμάκων που εξουδετερώνει τον SARS-CoV-2
Κορωνοϊός: Οι πολύτιμοι σύμμαχοι που ενισχύουν την άμυνα κατά της Covid-19