Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται πως δεν αποτελούν την πιο αποτελεσματική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα βοηθήματα διακοπής καπνίσματος σύμφωνα με έρευνα στο Tobacco Control.
Πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συσχετίστηκε με 7 λιγότερες επιτυχημένες προσπάθειες ανά 100 καπνιστές που ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα, σε σύγκριση με άλλους εναλλακτικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος, ενώ οι πρώην καπνιστές που χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν τις ίδιες πιθανότητες να ξεκινήσουν ξανά το κάπνισμα με όσους δεν τα χρησιμοποίησαν.
Οι ερευνητές θέλησαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή του καπνίσματος, μιας και παρόλο που κλινικές δοκιμές απέδειξαν ότι βοηθούν τους καπνιστές, τα αποτελέσματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές καταστάσεις ήταν πιο διφορούμενες. Επιπλέον, ασαφές ήταν και το αντίκτυπο αυτών των συσκευών με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται το 2017.
Το περιεχόμενο της μελέτης
Το διάστημα που εξετάσθηκε ήταν από το 2017 έως το 2019 και οι μελετητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μακροπρόθεσμη αμερικανική μελέτη PATH για τη χρήση προϊόντων καπνού και πώς επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 3578 καπνιστές που είχαν κάνει πρόσφατα προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα και 1323 προσφάτως πρώην καπνιστές.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τους τρόπους που προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα: με ηλεκτρονικά τσιγάρα, επιθέματα νικοτίνης, ρινικό σπρέι, παστίλιες ή δισκία και άλλα προϊόντα καπνού ή χρησιμοποιώντας φαρμακευτικά προϊόντα. Οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ρωτήθηκαν σχετικά με ποια προϊόντα νικοτίνης χρησιμοποίησαν.
Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως βοήθημα στη διακοπή του καπνίσματος και την επίτευξη αποχής πάνω από 12 μήνες, οι ερευνητές σύγκριναν τη χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρονικού τσιγάρου με τη διόλου χρήση του, καθώς και τη χρήση οποιουδήποτε τύπου ηλεκτρονικού τσιγάρου με άλλες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Το 2017, περισσότερο από το 12% όσων προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα. Μεταξύ των πρόσφατων πρώην καπνιστών, λίγο πάνω από το 15% είχε στραφεί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το 16% δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση άλλου προϊόντος καπνού.
Έως το 2019, το ποσοστό των πρόσφατων πρώην καπνιστών που είχαν στραφεί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξήθηκε στο 22%, οπότε ορισμένοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα υψηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη.
Ωστόσο, όσοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να τους βοηθήσουν να κόψουν το κάπνισμα το έτος πριν από την έρευνα του 2017 είχαν λιγότερες πιθανότητες να το είχαν κόψει επιτυχώς μέχρι το 2019, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου χρήση: 10% έναντι 19%.
Επιπλέον, η στροφή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με εκείνους που δεν στράφηκαν σε αυτά τα προϊόντα: σχεδόν το 60% των προσφάτως πρώην καπνιστών που ήταν καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν ξαναρχίσει το κάπνισμα έως το 2019.
Διαβάστε επίσης:
Η «αθώα» συνήθεια που θολώνει το μυαλό
Ο σιωπηλός κίνδυνος που απειλεί τους καπνιστές όταν κοιμούνται