Πρώτα ήταν η παραλλαγή Άλφα, μετά η Δέλτα, τώρα η Όμικρον και τελευταία η υποπαραλλαγή της Όμικρον, την οποία επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως μία νέα παραλλαγή που θα πρέπει να παρακολουθείται.
Επίσημα, ονομάζεται Omicron ΒΑ.2, ή αλλιώς Omicron 2 ή stealth και μοιράζεται τα περισσότερα στελέχη της Όμικρον αλλά και μερικές νέες μεταλλάξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του ιού – για αυτό και το αίτημα του ΠΟΥ που ζήτησε την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του.
«Πρέπει να απαντήσουμε σε διάφορα σημαντικά ερωτήματα» δήλωσε ο Edward Walsh, Καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ. «Πόσο καλά τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 ή η προηγούμενη μόλυνση προστατεύουν από αυτή τη νέα υποπαραλλαγή; Θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα; Προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση;»
Μέχρι στιγμής η υποπαραλλαγή ΒΑ.2, έχει εντοπιστεί σε 49 χώρες και 17 πολιτείες στις Η.Π.Α με πάνω από 10.800 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Ανιχνευτή Παραλλαγών της COVID-19 που υποστηρίζεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Walsh, είναι πολύ νωρίς να πούμε αν αυτή η υποπαραλλαγή αποπνέει κάποιο λόγο ανησυχίας. «Η εμφάνιση νέων παραλλαγών και υποπαραλλαγών δεν είναι αναπάντεχη. Στην πραγματικότητα, ήδη παρακολουθούσαμε τρεις υποπαραλλαγές της Δέλτα οι οποίες όμως δεν εξελίχθηκαν σε κάτι ανησυχητικό» τόνισε ο ίδιος.
Η υποπαραλλαγή της Όμικρον stealth τράβηξε τα βλέμματα του ΠΟΥ καθώς έχει αρκετές νέες μεταλλάξεις στην περιοχή του γονιδιώματος του που κωδικοποιεί την πρωτεϊνική ακίδα, την πρωτεΐνη δηλαδή που αγκιστρώνει τον ιό στα κύτταρα του ξενιστή και επιτρέπει την εισβολή του. Τα τρέχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 στοχεύουν αυτή την περιοχή του ιικού γονιδιώματος, οπότε οι μεταλλάξεις εδώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει αυτά τα εμβόλια ή και να εισέλθει ευκολότερα στα κύτταρα.
Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ.2, μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από την Omicron, αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί αυτό και για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η αυξημένη μεταδοτικότητά του σε νοσηλείες και θανάτους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΟΥ δεν έχει βρει ακόμα κάποιο λόγο για να χαρακτηρίσει την υποπαραλλαγή ως παραλλαγή ανησυχίας.
«Τα διαγνωστικά τεστ εξακολουθούν και είναι αρκετά έγκυρα» δήλωσε ο καθηγητής Walsh προσθέτοντας πως μπορούν ακόμα και να ανιχνεύσουν τον ιό, αλλά δεν μπορούν να πουν αν είναι η Omicron ή ποια παραλλαγή της είναι.
Τι έπεται;
Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε στάδιο αναμονής, καθώς τα νέα δεδομένα συλλέγονται με ταχείς ρυθμούς σε όλον τον κόσμο. Αν και αποφεύγει τις προβλέψεις, ο καθηγητής Walsh τόνισε, καταλήγοντας, πως παραμένει αρκετά αισιόδοξος με την stealth παραλλαγή, πιστεύοντας πως δεν θα προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια ή δεν θα διαφύγει από τα εμβόλια– κάτι που σημαίνει πως οδεύουμε προς μία φάση της πανδημίας όπου η ασθένεια γίνεται όλο και λιγότερο ανησυχητική.
Διαβάστε επίσης:
Η «stealth» υποπαραλλαγή της Omicron δεν συνιστά αιτίας σοβαρής ανησυχίας, εκτιμούν ειδικοί
Τι ξέρουμε για την υποπαραλλαγή Omicron του κορωνοϊού