Μια μη αναγνωρισμένη μέχρι σήμερα λειτουργία των εξωκυτταρικών κυστιδίων (EVs) στον μεταστατικό καρκίνο του ήπατος παρατήρησαν ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ. Η ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με ερευνητές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας προέβησαν στα σημαντικά αυτά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία θα είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αλλά και μια νέα θεραπευτική στρατηγική για τον καρκίνο του ήπατος. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Hepatology.
Η μέθοδος των ερευνητών
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναλύσεις αίματος για να εξετάσουν το πρωτεομικό προφίλ των μορίων των κυκλοφορούντων εξωκυτταρικών κυστιδίων (EVs) ασθενών με καρκίνο του ήπατος σε πρώιμα και προχωρημένα στάδια. Η ομάδα ανακάλυψε μια σταδιακή ρύθμιση του πολυμερούς υποδοχέα ανοσοσφαιρίνης (pIgR) στα κυκλοφορούντα EVs στα άτομα ελέγχου, σε ασθενείς με καρκίνο στα πρώιμα στάδια σε σύγκριση με εκείνους στο προχωρημένο στάδιο. Τα επίπεδα των αυτά μειώνονται στο 70% περίπου των ασθενών μετά την επέμβαση. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και την καθιέρωσή του ως μη επεμβατικού διαγνωστικού δείκτη για τον καρκίνο του ήπατος.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν περαιτέρω τις λειτουργίες τωνEVs εμπλουτισμένων με pIgR από δείγματα πλάσματος ασθενών με καρκίνο και από κυτταρικές σειρές μεταστατικού καρκίνου του ήπατος, στη συμβολή της ογκογένεσης και της μετάστασης σε πειραματικό ζωικό μοντέλο καρκίνου του ήπατος σε ποντίκια.
Η ογκογόνος δράση των EVs υπονομεύεται δραματικά όταν καταστέλλεται η εκδήλωση ή η λειτουργία του πολυμερούς υποδοχέα ανοσοσφαιρίνης (pIgR). Διαπιστώθηκε επίσης ο μοριακός μηχανισμός κατά τον οποίο ενεργοποιείται ο άξονας σηματοδότησης PDK1/Akt/GSK3β/β-κατενίνης στα καρκινικά κύτταρα.
Η σοραφενίμπη είναι μια συστηματική θεραπεία πρώτης γραμμής για τον προχωρημένο μη εγχειρήσιμο καρκίνο του ήπατος. Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, απέδειξε ότι μια συνδυαστική θεραπεία με χρήση αντισώματος anti-pIgR και σοραφενίμπης είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τη μεμονώμενη χρήση της σοραφενίμπης στην αναστολή της ανάπτυξης όγκου στο πειραματικό μοντέλο των ποντικιών. Αποτελεί επομένως μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση για τους ασθενείς με καρκίνο.
Γιατί είναι σημαντικά τα ευρήματα
Η αποσαφήνιση του ρόλου των pIgR που μεταφέρονται από τα EVs ασθενών με καρκίνο του ήπατος αποτελεί ένα βασικό ρυθμιστής της εξέλιξης του όγκου με κλινική συνάφεια και εφαρμογές, μια ιδιαίτερα ιδιαίτερα ξεχωριστή ανακάλυψη. Το συγκεκριμένο μόριο αποτελεί εναν μη επεμβατικό βιοδείκτη για τον καρκίνο του ήπατος.
Διαβάστε επίσης:
Λιπώδες ήπαρ: Οι τρεις σιωπηλοί εχθροί του ήπατος – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Λιπώδες ήπαρ: Ο 100% φυσικός τρόπος που το θωρακίζει – Όλοι μπορούν να το κάνουν