Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο θεωρητικά είναι πιο ευάλωτα στην εκδήλωση άνοιας και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, ανάλογα με τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

Μια νέα αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Αριζόνα ανακάλυψε μια νέα πιθανή θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου άνοιας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Journal of Neuroscience.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την κυκλοδεξτρίνη, ένα εγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες που αποτελεί τη βάση πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι χημικές ιδιότητες και το σχήμα της κυκλοδεξτρίνης της επιτρέπουν να «αναρροφά» και να αποθηκεύει με ασφάλεια τη χοληστερόλη χωρίς να προκαλεί αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση.

Η μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με κυκλοδεξτρίνη συντελεί σε λιγότερη συσσώρευση χοληστερόλης και φλεγμονή στον εγκέφαλο ζωικών μοντέλων, ενώ μείωσε επίσης τη νευροεκφύλιση, προστάτευσε τη λειτουργία της μνήμης και μείωσε την παρορμητικότητα, μια αλλαγή στην προσωπικότητα πολλών ατόμων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η κυκλοδεξτρίνη βοήθησε στην απομάκρυνση της χοληστερόλης που προέρχεται από τη διάσπαση των νεκρών εγκεφαλικών κυττάρων, στην άμβλυνση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ανάρρωσης», αναφέρει σε δηλώσεις ο Kristian Doyle, αναπληρωτής καθηγητής Ανοσολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής της Αριζόνα και κύριος ερευνητής μελέτης.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου φράσσουν και μειώνεται η παροχή οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών προς τον εγκέφαλο, οδηγώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα στον θάνατο. Ο νεκρός ιστός που προκύπτει προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση, μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται στο σημείο ενός τραυματισμού για να αφαιρέσουν τα υπολείμματα νεκρών ή κατεστραμμένων κυττάρων και να ξεκινήσουν τη διαδικασία της επούλωσης. Όταν η φλεγμονή είναι παρατεταμένη, ωστόσο, μπορεί να βλάψει τον υγιή ιστό.

Στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, η φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει για μήνες επειδή τα εγκεφαλικά κύτταρα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η οποία δύσκολα αφαιρείται από τα ανοσοκύτταρα. Καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παλεύουν να επεξεργαστούν την συσσωρευμένη χοληστερόλη που εκκρίνουν τα νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα, προσεκλύουν επιπλέον ανοσοκύτταρα, αυξάνοντας και παρατείνοντας την φλεγμονώδη αντίδραση προκαλώντας παράπλευρη ζημιά στα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα.

Καθημερινά πάνω από 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες για την ανάρρωση από αυτό.

«Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στη συνέχεια εκδηλώνουν άνοια. Δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Θελήσαμε λοιπόν να μελετήσουμε την υπόθεση εργασίας ότι σε μερικούς ανθρώπους, η άνοια θα μπορούσε να προκληθεί από μια παρατεταμένη, φλεγμονώδη απόκριση – που «σιγοκαίει»- στο σημείο του εγκεφαλικού επεισοδίου, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη σε γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου. Ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για την ενίσχυση της ανάρρωσης είναι να σβήσει η φλεγμονώδης απόκριση γρήγορα», λέει ο Kristian Doyle.

Παλαιότερη μελέτη του Δρ Doyle είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο η φλεγμονώδης αντίδραση στον νεκρό εγκεφαλικό ιστό εξαπλώνεται σε υγιείς περιοχές του εγκεφάλου σκοτώνοντας περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Τα ανοσοκύτταρα σπεύδουν να καθαρίσουν και να κάνουν διορθώσεις, αλλά κατακλύζονται και απορροφούν άλλα ανοσοκύτταρα που παράγουν τοξικές ουσίες για την επεξεργασία του νεκρού ιστού. Δυστυχώς, αυτές οι ουσίες βλάπτουν επίσης περιοχές που δεν είχαν πληγεί από το αρχικό εγκεφαλικό επεισόδιο», καταλήγει ο ερευνητής.

Διαβάστε επίσης 

Άνοια: Η διατροφή που σώζει και δυναμώνει το μυαλό

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που εξουδετερώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από την άνοια

Δύο αγαπημένα ροφήματα που «σώζουν» από εγκεφαλικό και άνοια – Πόσα φλιτζάνια αρκούν