Τα συχνά διαλείμματα από την παρακολούθηση τηλεόρασης καθισμένοι στον καναπέ απομακρύνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology βάση της οποίας η παρακολούθηση τηλεόρασης για πάνω από 4 ώρες την ημέρα σχετίζεται με 35% υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης θρομβώσεων συγκριτικά με όσους παρακολουθούν λιγότερο από 2,5 ώρες.

Αν πρόκειται να παρακολουθήσετε τηλεόραση χρειάζεται να κάνετε αρκετά διαλείμματα επανέλαβε ο Δρ. Setor Kunutsor, επικεφαλής συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο του Bristol τονίζοντας παράλληλα πως μπορούμε κάθε 30 λεπτά να κάνουμε διατάσεις ή να χρησιμοποιούμε στατικά ποδήλατα γυμναστικής όσο παρακολουθούμε.

Η έρευνα εξέτασε πιο ειδικά τη σχέση της παρακολούθησης τηλεόρασης με τη φλεβική θρομβοεμβολή η οποία με τη σειρά της περιλαμβάνει την πνευμονική θρομβοεμβολή και την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Μέσα από την ανάλυση τριών ερευνών με τη συμμετοχή 131.421 συμμετεχόντων, ηλικίας 40 ετών και πάνω χωρίς κανένα ιστορικό θρομβώσεων πραγματοποιήθηκε η μελέτη που μέτρησε τις ώρες που κάποιος παρακολουθεί τηλεόραση χωρίζοντας τους συμμετέχοντες σε δύο κατηγορίες:  εκείνους που βλέπουν το λιγότερο 4 ώρες την ημέρα και εκείνους που παρακολουθούν λιγότερο από 2,5 ώρες καθημερινά.

Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτει πως οι τηλεθεατές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση είχαν 1,35 περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεβική θρομβοεμβολή συγκριτικά με εκείνους που βλέπουν για λιγότερο από 2,5 ώρες καθημερινά.

«Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως ανεξάρτητα από την σωματική δραστηριότητα, τον ΔΜΣ, την ηλικία ή το φύλο του καθενός, η παρακολούθηση της τηλεόρασης για τόσες ώρες αποτελεί μία παρακινδυνευμένη συνήθεια  αναφορικά με την πρόκληση θρομβώσεων» τόνισε ο Δρ.Kunutsor. Ο ίδιος βέβαια ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης και ότι «η έρευνα δεν αποδεικνύει πως η εκτεταμένη παρακολούθηση της τηλεόρασης προκαλεί θρομβώσεις».

Σχετικά με την αιτιολογία του αποτελέσματος ο δρ Kunutsor τόνισε ότι η ακινησία που επιβάλλει η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης αποτελεί κίνδυνο πρόκλησης φλεβικής θρομβοεμβολής. Καταλήγοντας πάντως ο Δρ Kunutsor δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές προτρέποντας τους να σηκώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κινούνται διατηρώντας την κίνηση όσο περισσότερο γίνεται.

 

Διαβάστε επίσης:

Θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής σε ασθενείς με καρκίνο

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που γλυτώνει από τις θρομβώσεις μετά τη νοσηλεία

Θρόμβωση: Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο