Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που τονίζουν την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, ειδικότερα όσον αφορά στην ενίσχυση της προστασίας ενάντια στη μετάλλαξη Omicron. Αποτελέσματα μελέτης σε συνεργασία του Ινστιτούτου Ragon του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ δημοσιευμένα στο Cell αναδεικνύουν την σημασία της αναμνηστικής δόσης με τα εμβόλια mRNA Moderna ή Pfizer στην ανοσία του οργανισμού ενάντια στη μετάλλαξη Omicron.

Με την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νεότερης αυτής μετάλλαξης, «όλοι ήθελαν απεγνωσμένα να μάθουν εάν τα τρέχοντα εμβόλια προστατεύουν από την Omicron», σημειώνει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Alejandro Balazs, Ph.D, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του στο Ινστιτούτο Ragon διερευνά την επίτευξη της ανοσίας έναντι σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες.

Το αρχικό στάδιο της ερευνητικής ομάδας περιελάμβανε την κατασκευή μιας μη μολυσματικής έκδοσης της παραλλαγής Omicron, γνωστής ως «ψευδοϊός» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο εργαστήριο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τριών εμβολίων που είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες: Pfizer, Moderna και το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Στη συνέχεια, ελήφθησαν δείγματα αίματος από 239 άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με ένα από τα τρία εμβόλια κατά της COVID-19. Οι συμμετέχοντες ήταν υγειονομικοί στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης General Brigham της Μασαχουσέτης και κάτοικοι του Τσέλσι της Μασαχουσέτης, μιας κοινότητας που παρουσίασε υψηλό ποσοστό μολύνσεων από τον κορωνοϊό. Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονταν 70 άνδρες και γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη αναμνηστική δόση είτε του εμβολίου Pfizer είτε του Moderna.

Τα δείγματα αίματος χρησιμοποιήθηκαν για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αξιολογώντας την προστατευτική ανοσία με τη μορφή αντισωμάτων έναντι του ψευδοϊού της Omicron, καθώς και της παραλλαγής Delta και άλλων ιών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: «Εντοπίσαμε πολύ μικρή εξουδετέρωση του ψευδοϊού της παραλλαγής Omicron, όταν χρησιμοποιήσαμε δείγματα που ελήφθησαν από άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα με δύο δόσεις εμβολίου mRNA ή μία δόση Johnson & Johnson», επισημαίνει ο Balazs. «Όμως τα άτομα που έλαβαν τρεις δόσεις εμβολίου mRNA είχαν πολύ σημαντική εξουδετέρωση έναντι της παραλλαγής Omicron».

Ο λόγος που η ενισχυτική δόση των εμβολίων mRNA είναι τόσο πολύτιμη για την ανοσοποίηση του οργανισμού έναντι στη μετάλλαξη Omicron δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη, όμως ο δρ. Garcia-Beltran, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, θεωρεί ότι μια πιθανότητα είναι ότι μια πρόσθετη δόση δημιουργεί αντισώματα που συνδέονται πιο στενά με την πρωτεΐνη ακίδας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, μια αναμνηστική δόση μπορεί να δημιουργήσει αντισώματα που στοχεύουν στις περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας που είναι κοινές σε όλες τις μορφές του ιού SARS-CoV-2. Και οι δύο θεωρίες ενδέχεται να ευσταθούν, λέει ο δρ. Garcia-Beltran.

Τέλος, ο δρ. Balazs σημειώνει ότι το εμβολιαστικό σχήμα mRNA τριών δόσεων -οι παραδοσιακές δύο δόσεις και ένα ενισχυτικό των εμβολίων Pfizer ή Moderna – παρέχει ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Omicron σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος ή της παραλλαγής Delta. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν σθεναρά ότι οι ενισχυτικές δόσεις είναι κατάλληλες για οποιονδήποτε 16 ετών και άνω, με προτίμηση στα εμβόλια mRNA.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία

Κορωνοϊός – Omicron: Γιατί αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μετάλλαξη παγκόσμιας ανησυχίας