Ένα νέο mRNA εμβόλιο συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού οι εταιρείες Pfizer και BioNTech αυτή τη φορά κατά του έρπητα ζωστήρα, που προκαλεί μια επώδυνη κατάσταση με δερματικές και όχι μόνο εκφάνσεις, πλήττοντας κυρίως ηλικιωμένα άτομα.
Η νέα συνεργασία των δύο φαρμακευτικών εταιρειών αναμένεται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο ήδη υπάρχον εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα που διαθέτει η GlaxoSmithKline (GSK) αλλά και η Sanofi Pasteur.
Pfizer και BioNTech θα βασιστούν και πάλι στην επιτυχημένη πλατφόρμα mRNA που ανέπτυξαν και το εμβόλιο Comirnaty για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19. Στη νέα συνεργασία, που ανακοινώθηκε και μέσω του Twitter αναφέρεται ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία θα συνεισφέρει στην έρευνα για τα αντιγόνα ενώ η γερμανική BioNTech θα παρέχει την αποκλειστική της τεχνολογία mRNA.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, οι δύο εταίροι συνεχίζουν «το ταξίδι μαζί, προάγοντας την τεχνολογία mRNA για να αντιμετωπιστεί μια άλλη πρόκληση για την υγεία», εννοώντας τον έρπητα ζωστήρα.
Πολλοί παραγωγοί εμβολίων επενδύουν στην τεχνολογία του mRNA, το οποίο αποδείχθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεσματικό, για να αναβαθμίσουν υπάρχοντα εμβόλια χαμηλής αποτελεσματικότητας όπως αυτά της γρίπης ή για άλλες ασθένειες που δεν υπάρχουν καθόλου εμβόλια.
Η Pfizer και η BioNTech επέλεξαν να στοχεύσουν τώρα στον έρπητα ζωστήρα, για τον οποίο όπως προαναφέρθηκε διαθέτουν εγκεκριμένα εμβόλια – όχι mRNA – ήδη η GSK και η Sanofi Pasteur, με ποσοστά αποτελεσματικότητας που ξεπερνούν το 90%.
Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά η επίπτωσή του είναι υψηλότερη (5–10 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα) από την έκτη δεκαετία της ζωής και μετά. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στις ΗΠΑ εμφανίζονται 1,2 εκατομμύριο περιπτώσεις κάθε έτος.
Ο έρπης ζωστήρας αποτελεί μια χρόνια μορφή του ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά, η οποία παραμένει αδρανής στα ανθρώπινα νευρικά κύτταρα και μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή. Μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένο άλγος πέρα από το επεισόδιο, μια κατάσταση που ονομάζεται «μεθερπητική νευραλγία», και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση του προσώπου, κώφωση και τύφλωση.
Ο Ουγούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αναφέρει επ’ αφορμή της ανακοίνωσης της συνεργασίας με την Pfizer για το νέο mRNA εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα ότι οι ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών και οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν.
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα, το οποίο είναι ταυτόχρονα πιο εύκολα επεκτάσιμο για την υποστήριξη της παγκόσμιας πρόσβασης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών μετά τη γρίπη και τη νόσο Covid-19, η BioNTech θα λάβει προκαταβολικά 225 εκατομμύρια δολάρια, τα 75 εκατ. σε μετρητά και τα 150 εκατ. ως επένδυση ιδίων κεφαλαίων.
Η Pfizer θα λάβει προκαταβολή 25 εκατ. δολαρίων για το έργο της στον εντοπισμό αλληλουχιών αντιγόνων για το εμβόλιο και θα έχει δικαιώματα εμπορευματοποίησης, εκτός από τη Γερμανία, την Τουρκία και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.
Ειδήσεις σήμερα:
Πλάνο έκτακτης ανάγκης για τα κενά λόγω Όμικρον – Συναγερμός για το επόμενο 15ήμερο
Πάνω από 260.000 κρούσματα σε μια εβδομάδα στην χώρα μας – Σε απλές κλίνες η πίεση στο ΕΣΥ
Πρόστιμα για τα PCR, αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης – Δείτε τις ΚΥΑ