Φρούδες ελπίδες τρέφουν όσοι πιστεύουν πως οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες κατά του hangover μπορούν να τους απαλλάξουν από τις συνέπειες που επιφυλάσσει για την επόμενη ημέρα η… αλκοολική κραιπάλη. Η πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που εκπόνησαν ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και το Νοσοκομείο South London and Maudsley NHS Foundation Trust αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα τέτοιων θεραπειών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Addiction, τα αδύναμα συμπεράσματα λόγω μεθοδολογικών περιορισμών ή ανακριβών μετρήσεων ήταν κοινά και στις 21 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμές που έχουν αποδώσει σημαντικές προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες έναντι των συμπτωμάτων του hangover σε πλήθος φαρμάκων και γιατροσοφιών μεταξύ των οποίων το εκχύλισμα γαρύφαλλου, ο χυμός από κορεάτικα αχλάδια ή το κόκκινο ginseng.
Επιπλέον, δεν έχουν υπάρξει ούτε ένα ζεύγος μελετών για την ίδια θεραπείας συνεπώς κανένα πόρισμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επόμενες έρευνες.
Κάποιες από τις βασικές αδυναμίες στο σώμα των ερευνών περιλάμβαναν:
- περιορισμένο δείγμα συμμετεχόντων (μόνο άνδρες) σε οκτώ μελέτες
- έλλειψη αναφοράς σχετικά με τον χρόνο και τη φύση των πειραματικών μεθόδων κατανάλωσης αλκοόλ που επιλέχθηκαν για τον έλεγχο των σχετικών θεραπειών
- σημαντικές διαφορές στους τύπους αλκοόλ σε κάθε μελέτη
- έλλειψη αναφοράς σχετικά με τη συνοδεία ή όχι της κατανάλωσης αλκοόλ από φαγητό.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα κοινά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή η ασπιρίνη δεν έχουν αξιολογηθεί σε αντίστοιχες δοκιμές για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του hangover.
«Προς το παρόν, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε τα συμπτώματα του hangover είναι η αποχή από το αλκοόλ ή η κατανάλωσή του με μέτρο», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Emmert Roberts, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική θέση που κατέχουν στη δημόσια συζήτηση και τα μέσα επικοινωνίας οι σχετικές θεραπείες και τα αποτελέσματά τους, δεδομένου πως οι επιπτώσεις του hangover σχετίζονται με σημαντική συνολική δυσφορία και μειωμένες εργασιακές και ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε την ανάγκη χρήσης αντικειμενικών ερευνητικών εργαλείων όπως έγκριτες κλίμακες για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και οπωσδήποτε διεύρυνση των πληθυσμιακών δειγμάτων με τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών.
L-κυστεΐνη και άλλες θεραπείες
Μία από τις ουσίες που ελέγχθηκαν στην ανασκόπηση ήταν και η L-κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει ήδη στο σώμα μας ενώ πωλείται και ως συμπλήρωμα διατροφής ως ενισχυτικό για την παραγωγή πρωτεϊνών και άλλες μεταβολικές λειτουργίες, για την οποία μελέτη του 2020 είχε καταλήξει μεταξύ άλλων ότι «μείωσε ή εξάλειψε τη ναυτία, τον πονοκέφαλο και το άγχος σε «στατιστικά σημαντικό επίπεδο».
Άλλες θεραπείες που ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης περιλάμβαναν ουσίες όπως κουρκουμίνη, θειαμίνη, πυριδοξίνη, ασκορβικό οξύ, ναπροξένη, φεξοφεναδίνη, εκχύλισμα ανθών γαρύφαλλου και φρούτων, L-ορνιθίνη, εκχύλισμα αγκινάρας, αποξηραμένη μαγιά, νιτρική θειαμίνη, υδροχλωρική πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, προπρανολόλη, τολφαιναμικό οξύ, χλωρομεθιαζόλη και πυριτινόλη.