Σε μια περίοδο που τα υγειονομικά επιτελεία ανά τον κόσμο «τρέχουν» με φρενήρεις ρυθμούς ώστε να αναχαιτίσουν τη σαρωτική επέλαση της παραλλαγής Omicron, έρευνες για το νέο στέλεχος δημιουργούν μια εστία φωτός μέσα στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Μετά τις βρετανικές και νοτιοαφρικανικές μελέτες που θέλουν τη νέα μεταδοτική μετάλλαξη να προκαλεί ήπια νόσηση και να μην οδηγεί, σε μεγάλο ποσοστό, στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, ειδικοί εκτιμούν πως είναι θέμα εβδομάδων η παραλλαγή να εξαφανιστεί από τη Νότια Αφρική.

Από τις εκτιμήσεις ειδικών στη Νότια Αφρική εξάγεται, δηλαδή, το συμπέρασμα πως η Omicron εκτός από ήπια συμπτωματολογία  έχει και μικρή διάρκεια. Στο εν λόγω πόρισμα οδηγεί η παρακολούθηση της διαδρομής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, όπου η έξαρση των μολύνσεων διήρκεσε μόνο ένα μήνα.

H τελευταία είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας αναθάρρηση.

Είναι γεγονός, όμως, ότι τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία οι μολύνσεις παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, ωστόσο το σημαντικό είναι πως οι εισαγωγές, σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, όπως και οι θάνατοι, δεν έχουν ανέβει δραματικά.

Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, με τελευταία την Ιταλία που αποφασίσε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και τη μάσκα αυξημένης προστασίας σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, έχουν χαράξει ένα plan b περιορισμών.

Το σημαντικό σε αυτή τη φάση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι ότι το στέλεχος Omicron προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με σειρά μελετών, σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Τελευταία, μάλιστα, δεδομένα του βρετανικού συστήματος υγείας έδειξαν ότι στην περίπτωση νόσησης με Omicron ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται από 50% έως 70%.

Εκείνο που προτάσσουν οι επιστήμονες είναι επίσης το γεγονός της σημασίας χορήγησης της τρίτης δόσης που αυξάνει την προστασία ενάντια στην Omicron.

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, πάντως, είναι αισιόδοξοι. Εκτιμούν πως η επέλαση της Omicron θα διαρκέσει μερικούς μήνες σε όλο τον κόσμο.

Στη Νότια Αφρική η μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να καταγράφονταν 10.000 ημερήσια κρούσματα. Λίγο αργότερα, όμως, παρατηρήθηκε μείωση και τα περιστατικά έπεσαν στα 5.000 σε καθημερινή βάση.

Pinakas

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Φρανσουά Βέντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προέβλεψε, παρατηρώντας τη μείωση των κρουσμάτων, πως η Omicron θα έχει «φύγει» από τη Νότια Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ο επιδημιολόγος Σαλίμ Άμπντουλ Καρίμ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη Νότια Αφρική, εκτίμησε ότι η πορεία της Omicron θα είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

«Η πορεία της Omicron θυμίζει το σχήμα που έχει η βόρεια πλευρά του όρους Έβερεστ» δήλωσε ο καθηγητης στη Washington Post.

Ωστόσο, ο ιολόγος και διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζον Νκενγκασόνγκ, κρούει τον κώδωνα ώστε ο κόσμος να θωρακιστεί απέναντι στην Omicron.

Η πορεία της παραλλαγής έδειξε, πάντως, ότι το στέλεχος ακολουθεί εκθετική αύξηση για ένα μήνα, προκαλώντας ήπια νόσηση, και μετά αρχίζει να φθίνει.

Τα αντανακλαστικά της Ευρώπης

Σε κατάσταση «ομηρίας» εξακολουθεί να βρίκεται η Γηραιά Ηπειρός καθώς δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί από τα δεσμά της πανδημίας που την κρατούν αγκυροβολημένη στο καθεστώς των μέτρων.

Στη λίστα των χωρών που έχουν προχωρήσει στην ενεργοποίηση «plan b» έχουν προστεθεί η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Μέτρα επεξεργάζονται και τα υγειονομικά επιτελεία Λονδίνου και Παρισιού μετά τα μαύρα ρεκόρ μολύνσεων.

Στη Γερμανία, ο νέος Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε νέους περιορισμούς που περιλαμβάνουν ακόμα και τους εμβολιασμένους. Τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν, οι μαζικές εκδηλώσεις ακυρώνονται, οι αθλητικοί αγώνες θα διεξαχθούν δίχως θεατές. Προς μεγάλη απογοήτευση των πολιτών δεν θα πραγματοποιηθούν ουτε οι παραδοσιακοί πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί. Από τις 28 Δεκεμβρίου και έπειτα, θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων. Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Εντύπωση προκαλεί η δημόσια διαφοροποίηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας πήρε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική. Κάνοντας λόγο για μία «άνευ προηγουμένου δυναμική του νέου κύματος», ζήτησε τα μέτρα να παρθούν εδώ και τώρα και όχι μετά τα Χριστούγεννα.

Η Ισπανία επανέφερε τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, στην αποψινή του συνεδρίαση, ενέκρινε τα νέα μέτρα που στοχεύουν στον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν, η διάρκεια του πράσινου πάσου εμβολιασμένου μειώνεται από 9 σε 6 μήνες, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου αποφασίζεται η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας -τύπου Ffp2- θα είναι υποχρεωτικές για πρόσβαση σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, μαγαζιά με ζωντανή μουσική και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, πάντα μέχρι τις 31 Μαρτίου, όλοι οι πελάτες καφέ και εστιατορίων (τόσο οι καθήμενοι, όσο και οι όρθιοι) θα πρέπει να διαθέτουν σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου (τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊου) ενώ το αρνητικό τεστ, πλέον, δεν θα ισχύει.

Για την είσοδο σε γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, εκθέσεις, θερμά λουτρά, καζίνο, πολιτιστικά κέντρα, θα απαιτείται υποχρεωτικά το «σούπερ Green Pass». Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κλαμπ και αίθουσες χορού πρόκειται να παραμείνουν κλειστές, ενώ αναβάλλεται — τουλάχιστον προς το παρόν — η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.

Νέα μέτρα εξετάζονται στη Γαλλία, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται, την ίδια ώρα, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ώστε να εφαρμόσουν καθεστώς ειδικών μέτρων.

Εάν το NHS δεχτεί υπερβολική πίεση, με τις εισαγωγές στο Λονδίνο να σπάνε το φράγμα των 400, στον αριθμό, τότε η Ντάουνινγκ Στριτ επεξεργάζεται το σχέδιο εφαμογής lockdown για δύο εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.

Σε αυτό το προβληματικό σκηνικό, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα για διενέργεια αναμνηστικής δόσης που προστατεύει από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή Omicron.