Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, και ειδικότερα οι ανοσοκατεστελμένοι, θα πρέπει να φροντίσουν να εμβολιαστούν εγκαίρως τόσο με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όσον αφορά την τρίτη δόση, αλλά και με το εμβόλιο της γρίπης: «Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κολλήσουν τον ιό, η έκβαση της νόσου μπορεί να είναι χειρότερη επειδή, χωρίς την χορήγηση των εμβολίων, ενδέχεται να μην έχουν δημιουργήσει το ίδιο επίπεδο ανοσίας με εκείνους που έχουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα» σημειώνει η Marwa Kaisey, νευροανοσολόγος και επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο καρκίνος, η μεταμόσχευση οργάνων ή του μυελού των οστών, οι χρόνιες ασθένειες ή οι αγωγές για τη θεραπεία αντίστοιχων παθήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να ενισχυθούν με μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση τους, κρίνοντας ασφαλή και την ανάμειξή των δύο εμβολίων.
Στην χώρα μας σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τ ης Επιτροπής Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας πάνω στο θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου επισημαίνεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
Οι Επιτροπές έλαβαν υπ’ όψιν τους την τρέχουσα βιβλιογραφία καθώς και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες των ατόμων που περιλαμβάνονται στα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι άτομα με μεταμόσχευση (mταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων) καθώς και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Επίσης άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία, άτομα με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία. Και η τελευταία μεγάλη κατηγορία είναι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
Η Δρ Kaisey επισημαίνει επίσης τη διαφορά ανάμεσα στους όρους «ενισχυτική δόση» και «επιπρόσθετη δόση» όπως αυτή που χορηγείται στους ανοσοκατεσταλμένους. Μια επιπρόσθετη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους σημαίνει ότι θα τους εξοπλίσει με το επίπεδο προστασίας όμοιο με εκείνο που εξασφαλίζουν οι πλήρως εμβολιασμένοι με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Αντίθετα, η ενισχυτική ή τρίτη δόση χορηγείται στους πλήρως εμβολιασμένους, με στόχο την ενδυνάμωση της προστασίας ενάντια στον ιό, η οποία φθίνει με τον καιρό. Επιπλέον, η στιγμή που θα επιλέξουν οι ανοσοκατεσταλμένοι να κάνουν την επιπρόσθετη δόση εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει, παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τον γιατρό τους.
Ο Δρ Στάνλεϊ Τζόρνταν, διευθυντής των προγραμμάτων Νεφρολογίας και Ανοσολογίας Μεταμοσχεύσεων του Cedars-Sinai συμφωνεί με την Kaisey, συμπληρώνοντας ότι η επιπρόσθετη δόση είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Σε αυτή την περίπτωση είναι για την προστασία τους, καθώς τα φάρμακα που λαμβάνουν καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αποτρέψουν την απόρριψη οργάνων.
«Μετά από τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου, μόνο το 20%-30% περίπου των μεταμοσχευμένων ασθενών μας έχουν αντισώματα για την COVID-19», σημειώνει ο Τζόρνταν, συμπληρώνοντας ότι αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε αυτούς τους ασθενείς.
Η χορήγηση όμως της επιπλέον δόσης μπορεί να ενδυναμώσει ικανοποιητικά τον οργανισμό τους: «Κάποιες εξαιρετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς είχαν περίπου 60% ανοσοαπόκριση από την επιπρόσθετη δόση» επισημαίνει.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη – Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε!
Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 44% την μεταδοτικότητα του ιού
Κορωνοϊός – Εμβόλια: Πόσο επηρεάζουν τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις