Η αντιηλιακή προστασία μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα, τελευταία, όμως, υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να εμποδίζει την σύνθεση βιταμίνης D από τον οργανισμό.

Ωστόσο, στη νέα μελέτη του British Journal of Dermatology, οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση της βιταμίνης D στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης εβδομάδας χωρίς καθόλου σύννεφα και με πολύ υψηλό δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας, ακόμη και όταν τα αντηλιακά χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, αποτρέποντας τα ηλιακά εγκαύματα.

Το φως του ήλιου περιέχει ακτινοβολία UVA και UVB, με τη δεύτερη να είναι απαραίτητη για τη σύνθεση βιταμίνης D. Έτσι, οι ερευνητές συνέκριναν δύο αντιηλιακά με τον ίδιο δείκτη προστασίας (SPF), διαπιστώνοντας ότι η αντιηλιακή κρέμα με τον υψηλό δείκτη προστασίας UVA κατέστησε σημαντικά υψηλότερη τη σύνθεση βιταμίνης D, σε σχέση με την αντιηλική κρέμα με χαμηλό δείκτη προστασίας, πιθανόν επειδή επιτρέπει τη μεγαλύτερη μετάδοση της UVB ακτινοβολίας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη από τη χρήση αντιηλιακών μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να διακυβεύονται τα επίπεδα βιταμίνης D.

«Το ηλιακό φως είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D. Η αντιηλιακή προστασία μπορεί να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα και τον καρκίνο του δέρματος, μέχρι πρότινος, όμως, υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις των αντιηλιακών στην βιταμίνη D. Η μελέτη μας, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τέλειων καιρικών συνθηκών στην Τενερίφη, έδειξε ότι τα αντιηλιακά, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων, επέτρεψαν την καλύτερη δυνατή σύνθεση βιταμίνης D», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, Antony Young.