Το να έχετε στη ζωή σας έναν σύντροφο, ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας που να είναι καλός ακροατής μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία σας από ό,τι νομίζετε.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open δείχνει ότι ένας καλός ακροατής μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από το να μάς κάνει απλώς να αισθανόμαστε καλύτερα όταν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα συναισθήματά μας. Πέραν αυτού, η ύπαρξη ενός τέτοιου είδους στήριξης στη ζωή μας μπορεί, επίσης, να συνεισφέρει σε καλύτερη γνωστική λειτουργία τα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard και άλλα ιδρύματα αξιολόγησαν πληροφορίες για την κοινωνική υποστήριξη που ανέφεραν σχεδόν 2.200 συμμετέχοντες, καθώς και ψυχολογικά τεστ και εξετάσεις που μετρούσαν τον όγκο του εγκεφάλου. Κι αυτό γιατί η συρρίκνωση του εγκεφάλου μπορεί να αποτελεί σημάδι γήρανσης ή αλλαγών που σχετίζονται με την άνοια.

Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, λοιπόν, συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν καλούς ακροατές στη ζωή τους, εκείνοι που είχαν την τύχη να έχουν πάντα ανθρώπους για να τους ακούσουν είχαν μεγαλύτερη γνωστική ανθεκτικότητα, δηλαδή καλύτερη ικανότητα σκέψης από αυτό που αναμενόταν σύμφωνα με το μέγεθος της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου τους.

Οι επιστήμονες υποδεικνύουν, έτσι, ότι το να έχουμε στη ζωή μας φίλους και γενικότερα ανθρώπους να μιλάμε μπορεί να ανακουφίσει το στρες και την εγκεφαλική φλεγμονή και να ενισχύσει τα χημικά που προωθούν την εγκεφαλική υγεία και διατηρούν το μυαλό μας «κοφτερό» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Πρώτα φίλοι, μετά εραστές – Πόσο συνηθισμένο είναι αυτό το σενάριο

Στρες: Το φυσικό αγχολυτικό που δρα άμεσα και αποτελεσματικά

Άνοια: Η συνήθεια που μας κάνει να «χάνουμε» το μυαλό μας