Συναγερμό για την μετάλλαξη Μ (Mu) του κορωνοϊού, η οποία είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, έχουν σημάνει Ιάπωνες επιστήμονες, σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συγκεκριμένη παραλλαγή, η οποία έχει σπάνια εμφάνιση σε αρκετές χώρες του κόσμου, κατάφερε να γίνει κυρίαρχη στη διάρκεια του καλοκαιριού στην Κολομβία. Συνολικά, η μετάλλαξη Μ έχει εμφανιστεί, από τις 11 Ιανουαρίου, σε 39 χώρες, όμως μόνο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει γνωρίσει ταχεία μετάδοση και εξάπλωση. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου κυριάρχησε σε ποσοστό έως και 100%, ενώ σήμερα δείχνει να έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Η Μ ή B.1.621 είναι η τελευταία παραλλαγή του SARS-CoV-2, που ταξινομήθηκε ως παραλλαγή ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, η ισχυρή εξάπλωση της παραλλαγής στην Κολομβία οφείλεται σε μια σειρά μεταλλάξεων στον τομέα δέσμευσης του υποδοχέα και σε μεταλλάξεις σε άλλες περιοχές της ακίδας πρωτεΐνης. Δεν είναι γνωστό ως τώρα για πιο λόγο η παραλλαγή Μ εξαπλώθηκε μόνο στην Κολομβία, ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι κατάφερε να εκτοπίσει την παραλλαγή Γάμμα (P.1.), η οποία κυριαρχεί στη Νότια Αμερική και την παραλλαγή Λάμδα (C.37), που ευρέως διαδεδομένη τόσο στο Περού όσο και στην Κολομβία.

Παράλληλα, σε μια δοκιμή εξουδετέρωσης, η παραλλαγή Μu έδειξε 10,6 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, όταν οι παραλλαγές Γάμμα και Λάμδα ήταν μόνο 2,9 και 3,4 φορές πιο ανθεκτικές, αντίστοιχα. Επιπλέον, ακόμη και αυτοί που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech μπορούν ασθενώς να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Μu καθώς αποδείχτηκε 9,1 φορές πιο ανθεκτική από το αρχικό στέλεχος.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή 22χρονος ανεμβολίαστος που νοσηλευόταν στο «Παπαγεωργίου»

Τσακρής: Μεταξύ ανεμβολίαστων η διασπορά, πρέπει να ληφθούν μέτρα στις εστίες υπερμετάδοσης

Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν άμεσα οι ιδιώτες γιατροί, προανήγγειλε ο Πλεύρης