Η χρήση στατίνων πριν ή μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, τόσο εξαιτίας του καρκίνου όσο και από άλλες αιτίες, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μια ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Cancer Medicine.

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 130.994 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Η χρήση στατινών πριν τη διάγνωση του καρκίνου συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και με 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Η χρήση στατινών μετά τη διάγνωση του καρκίνου συνδέθηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στατίνες έχουν χαμηλό κόστος και χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι η ενημερωμένη μετα-ανάλυσή μας μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες για τη βελτιστοποίηση της επικουρικής θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου», σημειώνουν σε σχόλιό τους οι συγγραφείς της ανάλυσης.