Οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας περιλαμβάνουν ψυχικά τραύματα συνέπεια κακοποίησης, παραμέλησης και άλλων προκλήσεων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο πραγματοποίησαν μια μελέτη ενηλίκων με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, που δημοσιεύθηκε στο Arthritis Care & Research, κατά την οποία η ύπαρξη τέτοιων τραυματικών εμπειριών συσχετίστηκαν με χειρότερη κατάσταση των ασθενών με βάση όσα ανέφεραν οι ίδιοι σχετικά με τη δραστηριότητα της ασθένειας, τη βλάβη των οργάνων, την κατάθλιψη και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Στη μελέτη των 269 ασθενών, πάνω από το 60% ταυτοποίησαν τουλάχιστον ένα περιστατικό τραυματικής εμπειρίας της παιδικής τους ηλικίας και πάνω από το 15% υπέδειξαν τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες εμπειρίες.

«Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ανέφεραν έκθεση σε δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, με πολλούς, μάλιστα, να βιώνουν σημαντικό τραύμα κατά την περίοδο αυτή. Υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα που αναφέρονται από τον ασθενή και την αθροιστική έκθεση δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας σε αυτά τα άτομα», τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Kimberly DeQuattro από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Αυτή η εργασία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο υποστηρίζει ευρύτερα τις ήδη υπάρχουσες μελέτες σχετικά με τις αντιξοότητες και τα τραύματα στην παιδική ηλικία και τη σύνδεσή τους με την υγεία. Συνιστά, λοιπόν, μια έκκληση για δράση, έτσι ώστε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην πρόληψη των δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας καθώς και στις παρεμβάσεις κλινικής και ψυχικής υγείας που ενισχύουν την ανθεκτικότητα στην ενηλικίωση».