Η χρήση των αντιβιοτικών κρίνεται ιδιαίτερα καθοριστική όχι μόνο σε περιπτώσεις κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως λοιμώξεις του αυτιού και των δοντιών, πάντοτε με δεδομένο ότι έχουν προκληθεί από βακτήρια και όχι από ιούς. Ωστόσο, κατά την περσινή χρονιά, η χώρα μας αποδείχτηκε πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών όμως μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα, όπως στην αντοχή στα αντιβιοτικά, την εξασθένιση δηλαδή της αποτελεσματικότητάς τους στον οργανισμό μας ενάντια στα βακτήρια που είναι σχεδιασμένα να εξουδετερώνουν.
Πώς όμως θα χρησιμοποιήσουμε ορθά; Οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές σας δείχνουν το σωστό δρόμο σχετικά με τη σωστή χρήση τους.
Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τους ιούς
Συνήθως όταν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος επιμένουν ή και επιδεινώνονται, όπως όταν παρατηρούνται κίτρινες φλεγμονώδεις εκκρίσεις, ίσως οδηγηθούμε εσφαλμένα στη χρήση κάποιου αντιβιοτικού σκευάσματος. Οι αναπνευστικοί ιοί όμως, όπως αντίστοιχα και όλοι οι ιοί, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα αντιβιοτικά, ενώ τα συμπτώματα τους θα εξασθενίσουν σε μια με δύο εβδομάδες. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές σχετικά με τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος.
Έχουν παρενέργειες
Όταν λαμβάνουμε αντιβιοτικά χωρίς να χρειάζεται, το κόστος των ανεπιθύμητων ενεργειών υπερκεράζει το όποιο όφελος. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ήπιες ή και πιο σοβαρές όπως λόγου χάρη η διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να πρόκειται για τη λοίμωξη Clostridioides difficile. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η λήψη των αντιβιοτικών να γίνεται όταν το συστήνει ο γιατρός ο οποίος έχει ζυγίσει τυχόν παρενέργειες προς το όφελος της λήψης τους για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης.
Ακολουθήστε τις οδηγίες κατά γράμμα
Όταν χρειαστεί να λάβετε την αντιβίωση, θα πρέπει να μείνετε πιστοί στις οδηγίες του γιατρού σας και να μην σταματήσετε, για παράδειγμα, νωρίτερα σε περίπτωση που νιώθετε καλύτερα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν εξουδετερωθεί όλα τα μικρόβια που προκαλούσαν τα συμπτώματα, ενώ όσα έχουν απομείνει ενδέχεται να θα βρουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν εκ νέου και να αναζωπυρώσουν τη λοίμωξη.
Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος γιατρός και συνεπώς, θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία μας όλο το χρόνο, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Φροντίστε να τηρείτε τους ατομικούς κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, ενώ σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα, παραμείνετε σπίτι σας.
Διαβάστε επίσης:
Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Ο απίστευτος ρόλος που παίζει η καθαριότητα του σπιτιού
Αντιβιοτικά: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στη λήψη τους
Αντιβιοτικά: Αναστατώνουν το έντερο και την άμυνα – Τρεις λύσεις