Οι περισσότεροι ενήλικες που χάνουν τη γεύση ή την όσφρησή τους λόγω της λοίμωξης COVID-19 ανακτούν αυτές τις αισθήσεις μέσα σε λίγους μήνες, αλλά η ταχεία ανάρρωση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth και δημοσίευσαν στο American Journal of Otolaryngology συμμετείχαν 798 άνθρωποι, οι οποίοι ανέφεραν απώλεια σε μία από τις δύο αισθήσεις μετά τη διάγνωσή τους με κορωνοϊό.

«Είδαμε ένα ποσοστό ανάρρωσης σχεδόν 80% σε μια περίοδο έξι μηνών και πάνω. Αλλά ακόμα και το 20% αντιστοιχεί σε αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, δεδομένου ότι εκατομμύρια ανά τον κόσμο έχουν προβληθεί από τη νόσο», αναφέρει ο ένας εκ των συγγραφέων, Δρ. Evan Reiter.

Εκτός από την ηλικία, την ανάκτηση της χαμένης γεύσης και όσφρησης επηρεάζουν επίσης οι προϋπάρχουσες παθήσεις. Όσοι είχαν ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι, αλλά και όσοι είχαν δύσπνοια κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους ήταν λιγότερο πιθανό να ανακτήσουν την απώλεια της όσφρησης, αντίθετα με όσους είχαν ρινική συμφόρηση που είχαν περισσότερες πιθανότητες.

«Σίγουρα μια υπο-ομάδα των ανθρώπω με ρινική συμφόρηση μπορεί να βίωναν απώλεια όσφρησης εξαιτίας της έντονης συμφόρησης και όχι λόγω νευρικής βλάβης από τον ιό», σημειώνει ο Δρ. Reiter, ο οποίος προτείνει «προπόνηση όσφρησης» με αιθέρια έλαια για όσους υποφέρουν από απώλεια της όσφρησής τους λόγω της COVID-19.

«Μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να συντονιστούν λίγο περισσότερο με όποιο επίπεδο λειτουργίας έχουν, ώστε να τους κάνει πιο ευαίσθητους και πιο ικανούς να χρησιμοποιήσουν τους εναπομείναντες λειτουργικούς αισθητήρες και νευρώνες», προσθέτει ο ειδικός.

Σε προηγούμενη έρευνα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 43% των συμμετεχόντων ένιωθε κατάθλιψη και το 56% ένιωθε μειωμένη ευχαρίστηση από τη ζωή γενικότερα, λόγω της απώλειας γεύσης ή όσφρησης. Η πιο κοινή ανησυχία για την ποιότητα ζωής ήταν η μειωμένη απόλαυση του φαγητού (87%), ενώ η αδυναμία όσφρησης του καπνού ήταν ο πιο κοινός κίνδυνος ασφαλείας (45%).

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Να πώς θα μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο παρατεταμένης νόσησης

Κορωνοϊός – Αντισώματα από φυσική νόσηση ή εμβολιασμό: Ποια πλεονεκτούν έναντι των μεταλλάξεων

Κορωνοϊός: Ο ένας στους δέκα ταλαιπωρείται ακόμη οκτώ μήνες μετά – Τα επίμονα συμπτώματα