Σε μία ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το πειραματικό χάπι, που παρήγαγε και απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από COVID-19, μείωσε στο μισό τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα χάπι που θα μπορεί να λαμβάνει ο καθένας στο σπίτι του θα ανακουφίσει την πίεση στα νοσοκομεία, ενώ θα περιορίσει και τις εξάρσεις της πανδημίας σε πιο φτωχές ή απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ή πολυδάπανες θεραπείες. «Θα μας επιτρέψει να θεραπεύουμε περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. William Schaffner, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.
Συνεργαζόμενη με την Ridgeback Biotherapeutics, η εταιρεία Merck πραγματοποίησε μια μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν μολνοπιραβίρη (molnupiravir) εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων κορωνοϊού είχαν περίπου το μισό ποσοστό νοσηλείας και θανάτου συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η μελέτη παρακολούθησε 775 ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι οποίοι θεωρούνταν αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Από τους ασθενείς που έλαβαν μολνοπιραβίρη , το 7.3% είτε νοσηλεύθηκαν είτε πέθαναν στις 30 ημέρες της μελέτης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έλαβαν το εικονικό χάπι ήταν 14,1%.
Μετά από αυτή την περίοδο δεν καταγράφηκαν άλλοι θάνατοι σε όσους έλαβαν το φάρμακο, ενώ άλλοι οκτώ άνθρωποι από την ομάδα του εικονικού χαπιού έχασαν τη ζωή τους. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, ήταν τόσο ισχυρά που μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που παρακολουθούσε τη δοκιμή συνέστησε την πρόωρη διακοπή της. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν επανεξεταστεί από ανεξάρτητους ειδικούς, διαδικασία που ακολουθείται για τον έλεγχο νέων ιατρικών ερευνών.
Ακόμα και μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας αποτελεσματικής θεραπείας, πάντως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία των εμβολίων για τον έλεγχο της πανδημίας, δεδομένου ότι αυτά συμβάλλουν στην αποτροπή της μετάδοσης και επίσης μειώνουν τη σοβαρότητα της ασθένειας σε όσους προσβάλλονται από τον ιό.
Επιπλέον, η Merck μελέτησε το φάρμακο μόνο σε ανεμβολίαστους ασθενείς, με τον ιολόγο Andrew Pekosz από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins να τονίζει πως τα φάρμακα αυτά δε θα πρέπει να θεωρηθεί πως αντικαθιστούν τα εμβόλια, αλλά να αντιμετωπιστούν ως δύο στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για την προστασία από τις χειρότερες επιπτώσεις της COVID-19.
Στη μελέτη, οι ασθενείς λάμβαναν τέσσερα χάπια μολνοπιραβίρη δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, ενώ παρενέργειες αναφέρθηκαν και από τις δύο ομάδες, αλλά ήταν σχετικά κοινές σε όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, με την εταιρεία να μην τα προσδιορίζει αναλυτικά. Προηγούμενα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το φάρμακο δεν ωφελεί ασθενείς που ήδη νοσηλεύονταν για σοβαρή ασθένεια, πράγμα που, όμως, δεν προκαλεί εντύπωση αν λάβουμε υπόψη ότι τα αντιϊκά φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται πριν ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό.
Όπως και τα άλλα αντιϊκά φάρμακα, το χάπι της Merck λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην ικανότητα του ιού να αντιγράφει τον γενετικό του κώδικα και να αναπαράγεται.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Αυξημένος κατά 100% ο κίνδυνος διασωλήνωσης για αυτούς τους ασθενείς
Επικεφαλής BioNTech: Το 2022 τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα χρειαστούν ανανέωση λόγω μεταλλάξεων
Κορωνοϊός – Pfizer: Δοκιμάζει αντιικό φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα για την πρόληψη της Covid-19