Οι ενήλικοι με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί απέναντι στην COVID-19, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Οι πάσχοντες από διαβήτη είναι γνωστό πως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19, ιδιαίτερα αν έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 40 ετών. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχουν χειρότερα αποτελέσματα από την COVID-19 συγκριτικά με τα παιδιά και τους νέους ενήλικες, οι οποίοι βιώνουν ηπιότερα τη νόσο και έχουν καλύτερη πρόγνωση», αναφέρει η Carla Demeterco-Berggren, M.D., Ph.D. από το Πανεπιστήμιο της California και προσθέτει:
«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για εξατομικευμένες θεραπείες ανάλογα με την ηλικία, καθώς και για ανοσοποίηση και κλινική διαχείριση των ατόμων που νοσούν από διαβήτη τύπου 1 και COVID-19. Τις συστάσεις δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας και ο εμβολιασμός, πρέπει να ακολουθήσουν αυτές για μείωση του κινδύνου όλων να κολλήσουν κορωνοϊο».
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 767 ασθενείς με COVID-19 και διαβήτη τύπου 1 από 56 κλινικές για τον διαβήτη στις ΗΠΑ. Το 54% αφορούσε σε άτομα κάτω των 18 ετών, το 32% ήταν 19-40 ετών και το 14% ήταν άνω των 40 ετών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών ήταν επτά φορές πιθανότερο να νοσηλευθούν για τη λοίμωξη από κορωνοϊό συγκριτικά με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ενδεικτικά, κανένας ασθενής κάτω των 18 ετών δεν πέθανε, αντίθετα με δύο από την ομάδα 19-40 και τρεις από την ομάδα άνω των 40 ετών.
Οι πάσχοντες από διαβήτη και COVID-19 που ήταν πάνω από 40 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως η διαβητική κετοξέωση ή η σοβαρή υπογλυκαιμία ακόμη και ο θάνατος. Στην ομάδα αυτή, επίσης, ήταν σημαντικά υψηλότερη η επικράτηση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης ή καρδιαγγειακών παθήσεων και της χρόνιας νεφρικής νόσου συγκριτικά με τις νεότερες ομάδες.
«Στόχος της μελέτης μας είναι να αποτρέψει τα άσχημα αποτελέσματα της COVID-19 για ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και να υπογραμμίσει την ανάγκη για βασικές αποφάσεις υγείας που θα υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα καθώς η πανδημία εξελίσσεται», καταλήγει η Δρ. Demeterco-Berggren.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Το όργανο που βάζει στο «μάτι» ο ιός – Όχι δεν πρόκειται για τους πνεύμονες
Διαβήτης τύπου 1 – Νεογνά: Νέα μέθοδος προβλέπει τον κίνδυνο νόσου
Κορωνοϊός: Η βιταμίνη – σύμμαχος που προφυλάσσει από σοβαρή νόσο