Η χορήγηση αμοξυκιλλίνης σε παιδιά χωρίς διαγνωσμένη πνευμονία είναι αναποτελεσματική και δυνάμει επικίνδυνη, επισημαίνει πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συμμετοχή από τα Πανεπιστήμια των Μπρίστολ, Οξφόρδης και Κάρντιφ. Την έρευνα που δημοσιεύεται στο Lancet, χρηματοδότησε το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) της Βρετανίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη με συμμετοχή ομάδας ελέγχου που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του πλέον διαδεδομένου αντιβιοτικού φαρμάκου για αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά. Τα ευρήματα προσθέτουν σημαντικές πληροφορίες για ένα πεδίο που έχει υποερευνηθεί καθώς, σε αντίθεση με τους ανηλίκους, σημαντικός αριθμός μελετών έχουν δείξει πως τα αντιβιοτικά σε ενήλικες με αναπνευστική λοίμωξη χωρίς επιπλοκές δεν έχουν καμία ουσιαστική δράση.

Εν προκειμένω, οι ερευνητές αναζήτησαν σε 432 περιστατικά οξείας μη επιπλεγμένης λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού παιδιών 6 μηνών έως 12 ετών από δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης της Αγγλίας και της Ουαλίας, την αποτελεσματικότητα της αμοξυκιλλίνης στη διάρκεια των έντονων συμπτωμάτων. Οι παιδιατρικοί ασθενείς έλαβαν το αντιβιοτικό είτε ένα ψευδοφάρμακο (placebo) τρεις φορές  την ημέρα επί επτά ημέρες, ενώ θεράποντες ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, με τη συμβολή των γονέων, κατέγραφαν τα αναπνευστικά συμπτώματα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στη διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν μικρή και μη σημαντική, με την πειραματική ομάδα της αμοξυκιλλίνης να αναρρώνει από τα σοβαρά συμπτώματα μόλις 13% ταχύτερα από τις 6 ημέρες που χρειάστηκαν τα παιδιά από την ομάδα ελέγχου (placebo). Τα αποτελέσματα ήταν ίδια και σε περιπτώσεις παιδιών με ακροαστικά, πυρετό, αδιαθεσία σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση, παραγωγικό βήχα, σφίξιμο στο στήθος ή δύσπνοια.

Μόλις τέσσερα παιδιά από την ομάδα ελέγχου και πέντε από την πειραματική χρειάστηκαν επανεκτίμηση της κατάστασής τους, ενώ τα έξοδα των γονέων σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και ο χρόνος απουσίας από την εργασία τους κυμάνθηκαν σε ίδια περίπου επίπεδα.

Μια επικίνδυνη πρακτική

Ο Δρ Paul Little, Καθηγητής Έρευνας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, επεσήμανε έναν μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει από την αλόγιστη λήψη αντιβιοτικών: «Πράγματι, η χορήγηση αμοξυκιλλίνης για τη αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά χωρίς ενδείξεις πνευμονίας πέρα από ατελέσφορη είναι και επικίνδυνη. Η κατάχρηση αντιβιοτικών μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και να οδηγήσει στην αντίσταση στα αντιβιοτικάΑποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, ικανή να καταστήσει δύσκολες ή αδύνατες μελλοντικά πολλές από τις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές ρουτίνας, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις ή η υποστήριξη ογκολογικών ασθενών».

Ο Alastair Hay, GP, καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Κέντρο Ακαδημαϊκής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που συμμετείχε στη μελέτη, πρόσθεσε: «η δοκιμή ARTIC PC είναι μία από τις πολύ λίγες που δίνουν αναφορά για την αποτελεσματικότητα συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών σε μικρότερα παιδιά που παρουσιάζουν αναπνευστικές λοιμώξεις κατά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σχεδιάστηκε ειδικά για να μπορεί να ανιχνεύσει στην σημαντική κλινικά βελτίωση 3 ημερών στη διάρκεια των συμπτωμάτων».

 

Διαβάστε επίσης:

Λάθη των γιατρών συντηρούν την αντίσταση στα αντιβιοτικά – Υψηλή κατανάλωση στην Ελλάδα

Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Ο παράγοντας-έκπληξη που διογκώνει το πρόβλημα

Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Το ρόφημα που εξουδετερώνει τα ανθεκτικά μικρόβια